Putovanje Bologna Emilia Romagna iz Zagreba

Putovanje Bologna Emilia Romagna iz Zagreba

Putovanje Bologna Emilia Romagna iz Zagreba

2 dana autobusom
Hotel ¾*
Termini putovanja:
01.09. – 02.09.2018.
06.10. – 07.10.2018.
07.10. – 08.10.2018.

Program putovanja:
1.dan ZAGREB, RIJEKA, MODENA, BOLOGNA
Polazak autobusa u 4h s Autobusnog kolodvora Zagreb. Vožnja preko Slovenije i Italije s kraćim stajanjima na putu prema Emilia Romagni, neokrunjenoj prijestolnici talijanskog kulinarstva. Po dolasku u Modenu, razgled grada bogate i burne povijesti još iz doba Etruščana, oduvijek važnog prometnog i gospodarsko središta: Katedrala – Piazza Grande – palača Ducale – palača Comunale… Poslijepodne kraće slobodno vrijeme za vlastite programe. Preporučamo provjeru gastro ponude poznate po jelima od mesa, najviše šunkama i salamama, a Modena se smatra i kolijevkom tortellina. U nekoj od lokalnih tratoria svakako probajte zampone ili cothecino modena, svinjsku kobasicu koja se najčešće jede uz prilog od pire krumpira i graha. Nastavak vožnje do Bologne, sveučilišnog grada. Prijava u hotel i kraći odmor. Odlazimo u razgled centra. Via dell'Indipendenza, glavna ulica sa brojinim kolonadama – Piazza Maggiore – Neptunova fontana – Crkva sv. Petronija – najpoznatiji tornjevi Asinelli i Garisenda kojima su nekada plemićke obitelji pokazivale svoju moć – zgrada Sveučilišta. Gastronomski je dovoljno spomenuti mortadellu, umak Bolognese, lasagne i tagliatelle. Povratak u hotel na individualoj bazi. Noćenje.

2.dan BOLOGNA, FERRARA, RIJEKA, ZAGREB
Doručak. Slobodno vrijeme u Bologni. Uživanje u arkadama nadsvođenim ulicama, starim ciglenim kućama s drvenim krovovima i stupovima, šarenim prozorima, restoranima iza čijih stakala možete vidjeti kako žene ručno, pred vama mijese tijesto za paštu i pripremaju tagliatelle. Mogućnost odlaska na jedan ulični mercato, plac, tržnicu, gdje vladaju ulični prodavači orašastih plodova, paprika, patliđana i ostalih povrtnih čuda. Uživanje u ulici koja krije barove i trgovine pršuta i maslina. Savjetujemo posjet najstarijoj medicinskoj učionici – Teatro anatomico. U popodnevnim satima polazak za Ferraru – jakog povijesnog uporišta moćne obitelji Este čiji je utjecaj sezao i daleko izvan granica Emilije Romagne. Razgled grada: Castello Estense – Katedrala – Gradska Vijećnica. Nastavak putovanja za Zagreb. Dolazak se očekuje u kasnim večernjim ili noćnim satima.
***Raspored obilaska je podložan promjenama prema procjeni pratitelja te radnim vremenima pojedinih znamenitosti.

BOLOGNA
Bolognu karakteriziraju tri epiteta – La dotta, La rossa, La grassa – učena, crvena i debela! Ali nemojte misliti da je neki od njih negativan, nasuprot, ističe ono najbolje od ovog starog talijanskog grada!
Epitet "Učena" Vam je imao smisla, naravno asocira na bolonjski proces, osim toga, Bologna je prava užurbana studentska metropola koja je od davnina ostala ista: Alma Mater Studiorum, najstariji univerzitet zapadnog sveta, osnovan 1088.
Nije loš osjećaj biti u amfiteatru i nagađati gdje su sjedili Petrarca i Dante prije nekih 700 godina, a sve to uz predavanja profesora Umberta Eca. Danas je pola stare Bologne zapravo sveučilište: malo-malo pa tokom šetnje nabasat ćete na neki fakultet, a od oko pola miliona ljudi koji tu žive, čak 100.000 su studenti, što iz Italije, što iz ostalih krajeva svijeta. Zahvaljujući tome, ovdje su prepuni kafići, ali isto tako i knjižare na svakom uglu.
Nad Epitetom "Crvena Bologna" ste se možda zamislili, ali kada bacite pogled sa vrha Azinelli kule, jasno je zašto – cigla, crvene fasade, crijepovi – sve je u nijansama crvene, naranđaste i žute boje. Postoji još jedan razlog, koji možda već naslućujete: ovdje je bilo jedno od glavnih uporišta pokreta otpora (italijanskih partizana) tokom Drugog svjetskog rata, a komunistička partija je i nakon rata na gradskim izborima uvijek uvjerljivo pobjeđivala.
Brojne kolonade se nalaze po cijelom gradu pa u Bologni nije potreban kišobran! Hodajući ispod kolonada nećete nigdje pokisnuti jer svugdje imate krov nad glavom. Njima ćete dospijeti do Piazze Maggiore – glavnog gradskog trga i srca grada, sa zgradama iz 13. stoljeća. Smatraju ga jednim od najljepših talijanskih trgova. Krasi ga veličanstvena Duomo, Katedrala sv. Petronia, s grobom Sv. Petronia, zaštitnika Bologne.
Unutra je i sunčani sat koji je jedan od najvećih na svijetu. Na podu je označen meridijan, a sunce kroz rupu na stropu pada na taj meridijan i pokazuje određene vremenske zone.
Tko dođe probati ovdašnju hranu shvatit će i zašto je debela. Obroci su ovdje svetinja, povod za druženje i čavrljanje, a termini se strogo poštuju – restorani se pune točno u 13 sati i poslije 20 sati.
Sramota je otići iz Bolonje a ne probati svjetski čuvenu ragu alla bolognese, koji se pripravlja od goveđeg mesa, slanine, mrkve, celera, luka, suhog bijelog vina, mlijeka i, naravno, paradajza. A prije toga tu je najpoznatija bolonjska kobasica – mortadela, koja vuče korijene još iz srednjovjekovnih dana, i kriška parmezana. Naravno, obrok je nepotpun bez čaše vina po kojem je poznata cijela regija… I na kraju, neizostavni desert: torta di riso.

FIRST MINUTE CIJENA: 599 kn
REDOVNA CIJENA 729 kn
Cijene ne uključuju troškove naknade za jednokratno i obročno plaćanje, koja ovisi o vrsti kartice.

CIJENA ARANŽMANA UKLJUČUJE:
 Dvodnevno putovanje u Emilu Romagnu
 Jedno noćenje u standardnim dvokrevetnim sobama hotela 3/4* u Bologni
Prijevoz turističkim autobusom visoke kategorije (klima, TV, video, WC)
 Licenciranog turističkog pratitelja
 Sve razglede prema programu u Modeni, Bologni i Ferrari
 Jamčevno osiguranje, troškove organizacije i realizaciju putovanja

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:
 Ulaznice za pojedine objekte
 Vlastite troškove
 Sve što nije navedeno pod „cijena aranžmana uključuje“
 Boravišna pristrojba: U hotelima u Italiji obavezna te iznosi od cca 2-4 eura po noćenju
 Nadoplata za jednokrevetnu sobu 200 kn

NADOPLATA za odabir posebnog sjedala u autobusu (neobavezno):
 1 red – sjedalo 3, 4 – 100 kn
 2 red – sjedalo 5, 6, 7, 8 – 100 kn
 sjedala iza 2. vrata – 100 kn

KORISNE INFORMACIJE
 U Italiji je pušenje zabranjeno u javnim zatvorenim prostorima, što obuhvaća kafiće, barove, restaurante i klubove. Smije se pušiti u tzv. pušačkim sobama
 Ručak ili večera u Italiji u prosjeku iznose 10 – 20 eura
 Cijena pizze u prosjeku iznosi 6,5 -10 eura
 Cijena kugle sladoleda u prosjeku – 2 eura
 Pozivni broj za Italiju: 39
 Napojnice: Usluga servisa i svi porezi uključeni su u račun. Ako ste bili zadovoljni, možete ostaviti napojnicu u visini do 10% iznosa računa

Ostala europska putovanja pogledajte ovdje

Šifra: PL51ZG

Putovanje Bologna Emilia Romagna iz Zagreba

Kontakt formular


Vaše ime (obavezno):

Vaš Email (obavezno):

Vaš telefon:

Ukupan broj osoba (obavezno):

Odrasli:
Djeca:

Datum polaska (obavezno):

Vaša poruka

Pročitao sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Izjavu o Privatnosti

Share the Post