Putovanje Egipat iz Splita Zagreba 2018

Putovanje Egipat iz Splita Zagreba 2018

Putovanje Egipat iz Splita Zagreba 2018

26.10.2018.

1) petak SPLIT – ZAGREB – KAIRO
Okupljanje skupine za putovanje u Egipat iz Splita, Dubrovnika i Zagreba u zračnoj luci Zagreb u 07:30 sati. Za putnike iz Splita / Dubrovnika možemo pribaviti zrakoplovne karte do Zagreba s doletom u Zagreb oko 7 sati (molimo uvažite kako cijena i dostupnost ovise o datumu narudžbe). Susret s vodičem putovanja, prijava na let, sigurnosne i granične formalnosti. Let Zagreb-Istanbul 09:10h/13:15h. Let Istanbul-Kairo 19:10h/20:25h. Agencija pribavlja vize za putnike uz asistenciju lokalnog osoblja. Vožnja prema pažljivo odabranom hotelu 5* na predjelu Gize. Smještaj u sobe. Noćenje 1 (Kairo).

2) subota DREVNE PIRAMIDE (Sakara, Dahšur, Plato u Gizi)
Doručak. Naše putovanje u Egipat iz Splita započinjemo razgledavanjem tri najpoznatija kompleksa piramida – Sakara, Dahšur i Giza. Prva je Sakara, nastarija monumentalna kamena građevina svijeta i prva kolosalna piramida. Aura mističnosti obavija Zoserov pogrebni kompleks i Stubastu piramidu i ovdje se najbolje može razumjeti značaj i simbolika gradnje piramida. Slijedi posjet Dahšuru (koji je tek odnedavno otvoren za turističke posjete) i obilazimo Zakrivljenu i Crvenu piramidu faraona Sneferua, Keopsovog oca. On je usavršio gradnju piramida gradeći čak tri piramide i time je „pomakao“ najveći količinu kamena od svih vladara u ljudskoj povijesti! Piramide u Dahšuru grandiozna su uvertira graditeljskog čuda na Giza. Fotografiramo Crnu piramidu iz Srednjeg kraljevstva i imamo mogućnost ući u Crvenu piramidu. Stanka za ručak. Poslijepodne obilazimo Plato Gize kojeg sada možemo u potpunosti doživjeti i razumjeti. Keopsova, Kefrenova i Mikerinova piramida, zagonetna Sfinga i Dolinski hram od granita, vidikovac, Muzej solarnih barki, nekropole i male „satelitske“ piramide – plato Gize je nepregledno arheološko nalazište. Ako vrijeme dozvoli posjet institutu parfema. Povratak u hotel. Večera. Noćenje 2 (Kairo).

3) nedjelja EGIPATSKI MUZEJ & LET ZA LUKSOR
Doručak. Naše putovanje u Egipat iz Splita danas nas vodi u jedan od najpoznatijih muzeja na svijetu – Egipatski muzej u Kairu. Zajednički obilazimo Muzej uz stručnu pratnju vodiča kako biste pregledali najvažnije eksponate ovog nevjerojatnog mjesta. Bespotrebno je nabrajati neke od 160 tisuća artefakta koji su ovdje pohranjeni, a naš obilazak će kroz sat i pol biti posložen kronološki i kulminirati u dvorani u kojoj se čuva zlato Tutankamonove grobnice. Nakon zajedničkog obilaska slobodno vrijeme za individualne razglede (dvorana s mumijama se posebno naplaćuje – oko 100 kn). Ne zaboravite da je u Muzeju zabranjeno snimanje videa. Nakon obilaska na redu je drugo lice Kaira, obilazak islamske arhitekture. Obilazimo utvrđenu Citadelu s prekrasnom Alabasternom džamijom Muhameda Alija, ostatke vojne i vjerske arhitekture. Organizirani ručak uz doplatu. Ako bude vremena obići ćemo džamiju Ibn-Tulun (dovršena 9.st.) najstarija je još uvijek sačuvana džamija Egipta. Krasi je spiralni minaret. Polazak prema zračnoj luci Kairo. Let za Luksor koji traje oko sat vremena. Po dolasku odlazimo u hotel 5*. Smještaj i večera. Noćenje 3 (Luksor).

4) ponedjeljak DOLINA KRALJEVA, HRAM HATŠEPSUT I ČUDA LUKSORA
Doručak. Naše putovanje u Egipat iz Splita dovelo nas je do zapadne Tebe – jednog od najbogatijih arheoloških lokaliteta na svijetu. Ovdje započinje naša priča o Novom kraljevstvu, epohi poznatoj po velikim vladarima: ženi faraonu Hatšepsut, najbogatijem faraonu Amenhotepu III, slavnim faraonima-ratnicima Tutmozesu III. i Ramzesu II. Obilazimo najpoznatije građevine na području Luksora: Dolina kraljeva (faraonske grobnice), Hram Hatšepsut (kaskadni hram), te gorostasni hram Medinet Habu kojeg je podigao Ramzes III. Fotografirat ćemo i Memnonove kolose koji su dio porušenog hrama Amenhotepa III. (bio je najveći pogrebni hram Egipta) i u daljini vidjeti hram čovjeka koji ga je porušio: Rameseum – hram Ramzesa II. Ako vrijeme dopusti posjet Institutu alabastera. Sredinom dana smještaj na brod 5* koji će pet dana biti naš dom. Ručak. Brodovi koji plove Nilom pružaju udobnost: restorani nude odlične i raznolike buffet obroke (u cijeni su uključena sva tri obroka dnevno), imaju kabine s velikim prozorom kako biste uživali u pogledu na Nil i zelenu dolinu koja se proteže uz rijeku, gornja paluba je naš „dnevni boravak“ jer tu, pod ugodnim saharskim suncem uživamo u sunčanju, kupanju u bazenu, odmoru na ležaljkama, masaži i ispijanju čaja. Brodovi imaju i fitness dvoranu, uljudno osoblje, trgovine i maleni su ploveći gradovi / hoteli. Poslijepodne slobodno vrijeme za odmor i uživanje na palubi. Nakon večere predlažemo fakultativni izlet Luksor kočijama: zajedničku vožnju kočijama koje su najslikovitiji način upoznavanja ovog grada od 400 tisuća žitelja, a čija je žila kucavica šarena tržnica (arapski: suk). Tijekom obilaska posjetit ćemo i Luksorski hram, velebno zdanje koje je posebno zanimljivo pod noćnom rasvjetom i do kojeg vodi poznata Aleja Sfingi s tijelima lava i glavama ovna. Najveći trag na ovom hramu ostavili su Amenhotep III. i Ramzes II. Posjet zlataru stare tradiciji uz mogućnost izrade kartuša od srebra ili zlata u kojima se upisuju imena po želji kupca, a koristeći hijeroglife. Povratak na brod i noćenje 4 (brod).

5) utorak KARNAK – NAJVEĆI HRAM SVIJETA
Doručak. Ovo jutro našeg putovanja u Egipat iz Splita posvetit ćemo najvećem drevnom hramskom kompleksu na svijetu: Karnak. Zbir hramova od kojih je najveći onaj posvećen bogu Amonu, glavnom božanstvu Tebe (Luksora) gradio se dugi niz stoljeća počevši od 22. stoljeća pr. Kr. do 1. stoljeća pr. Kr. Najveći pilon drevnog Egipta, enormna unutrašnja dvorišta, manji hramovi unutar ogromnih hramova, granitna svetišta, prekrasni reljefi i kolosalni kipovi, najviši obelisci i slavna Dvorana stupova – Hipostilna dvorana – u kojoj je gigantska šuma od 134 dvadeset metarskih stupova ukrašenih reljefima. Nitko ne može ostati ravnodušan ovdje gdje moć drevne faraonske države gromoglasno progovara. Povratak na brod. Ručak i isplovljavanje prema brani na Esni. Krstarenje Nilom: Uživamo u promjeni krajolika promatrajući zelenu oazu, otoke i pustinju u daljini. Prizori se neprestano mijenjaju, a nailazimo na sela, ljude koji rade u poljima, djecu koja se kupaju u rijeci i razdragano pozdravljaju posjetitelje njihove zemlje. Čari rijeke Nil potpuno će vas obuhvatiti i odvesti u bajkoviti svijet gdje se stvarnost i mašta isprepliću. Večera. Noćenje 5 (brod).

6) srijeda HRAMOVI UZ NIL: EDFU & KOM OMBO
Doručak. Naše putovanje u Egipat iz Splita danas je izuzetno ugodno. Kroz jutro ćemo posjetiti hram Edfu do kojeg stižemo kočijama. Ova impresivna građevina iz Ptolomejskog razdoblja najbolje je očuvani hram drevne faraonske države. Nanosi pustinjskog pijeska prekrili su hram nedugo nakon gradnje, pa je ostao gotovo netaknut zubom vremena. Baš kako je bio prava poslastica arheolozima koji su ga pažljivo oslobodili od pijeska tako je danas dragulj za turiste koji ga posjećuju. Posvećen je bogu Horu (Horusu), sokolu, Ozirisovom sinu. Mladi bog Horus se ovdje borio protiv svog snažnog, ali zlog strica Seta za krunu Egipta. Pobijedio je, a cijela je priča o nadmetanju, sukobima i borbama dokumentirana u beskrajnim reljefima hrama. Povratak na brod i nastavak plovidbe Nilom. Vrijeme provodimo na luksuznom brodu, krstarimo uzvodno uživajući u prizorima bujne doline i riječnih obala. Ručak tijekom plovidbe. Poslijepodne brod pristaje nedaleko hrama Kom Ombo. Prošetat ćemo do hrama koji se uzdiže nad obalama rijeke i jedini je hram Egipta s dvojnom posvetom – (1) bogu Horu mlađem sa sokolovom glavom i (2) bogu Sobeku s krokodilskom glavom. Iako oštećeno potresom, ovo zadivljujuće zdanje krije nekoliko pravih dragulja: pronalazimo najstariji kalendar na svijetu i prikaz najstarijih svjetskih medicinskih instrumenata. Drevni egipatski liječnici su ih očigledno uspješno koristili. Povratak na brod. Večera tijekom plovidbe prema Asuanu. Noćenje 6 (brod).

7) četvrtak VELIČANSTVENI ABU SIMBEL & ASUAN
Naše putovanje u Egipat iz Splita danas imamo priliku ukrasiti jednim nezaboravnim izletom kojeg započinjemo jako rano (oko 3:30 sati). Za one željne odmora i relaksacije – ležerno jutro u Asuanu do ponovnog okupljanja skupine u brodskom restoranu u vrijeme ručka. Vožnja u konvoju do Abu Simbela (breakfast-box ćemo dobiti pri izlasku s broda). Vozimo se kroz pustinju uživajući u prizorima nepregledne Sahare koja polako izranja iz mraka i kupa se u prvim zrakama sunca. Daleko na jugu dolazimo do pećinskog hrama Abu Simbel čija je fasada uklesana u stijeni. Podizanje Velike asuanske brane uzrokovalo je rast vode i stvaranje nepreglednog akumulacijskog jezera Nasser. Nubija je nestala pod vodom, a ista je sudbina pratila brojne arheološke lokalitete. Srećom, hram Abu Simbel je u cijelosti prebačen na novu lokaciju. Ovo je veliki podvig međunarodne zajednice u očuvanju kulturnog blaga, kao i trijumf graditeljstva 1960-ih. Kipovi faraona Ramzesa II. čija visina dostiže 20m dominiraju ulazom u hram i vide se iz velike udaljenosti. U unutrašnjosti kao da je vrijeme stalo. Razgledavamo reljefe vojnih pobjeda, prikaze krunjenja faraona i darivanja bogova. Najsvetiji dio je Svetinja nad svetinjama – niša s kipovima četiri božanstva: Ptah, Amon, Ramzes II. i Ra. U neposrednoj blizini je hram podignut za omiljenu Ramzesovu suprugu Nefertari. U zakazani sat pridružujemo se konvoju i vozimo prema Asuanu. Stanka za obilazak Velike asuanske brane. Ručak na brodu i slobodno vrijeme za relaksaciju. Sredinom poslijepodneva odlazimo do Drevnog asuanskog kamenoloma u kojemu su Stari Egipćani iz tvrdog granita izrađivali monolitne obeliske. Čak i danas bi to bilo teško uz sve prednosti suvremene tehnologije, pa posjetitelj postaje svjestan koliko je umijeća i truda trebalo uložiti za izradu jednog obeliska. Činjenica da su ih drevni Egipćani oblikovali u granitu, vadili i prevozili, te postavljali po hramovima prije nekoliko milenija jednostavno zvuči nevjerojatno. Najveći obelisk, visok 41m, kojega je naručila žena faraon Hatšepsut još uvijek možete vidjeti isklesanog u granitnoj stijeni jer nikada nije izvađen. Povratak na brod i večera. Noćenje 7 (brod).

8) petak HRAM PHILAE I NUBIJA / LET ZA KAIRO
Doručak. Krstarenje Nilom i posjet krajnjem jugu Egipta privodimo kraju. Odjavljujemo se iz brodskih kabina. Fakultativni izlet u Nubijsko selo & Hram Philae. Izlet uključuje posjet brodom do hrama Philae, smještenog na otočiću nakon što je prebačen na ovu lokaciju. Hram je posvećen Izdidi, moćnoj boginji i odlikuje se navjerojatno dobrom očuvanošću i prelijepim reljefima. Slijedi krstarenje po Nilu tijekom kojeg možemo vidjeti Otoke, Botanički vrt, Mauzolej Aga-Khana i Old Cataract hotel (Agatha Christie). Zatim plovimo motornim čamcima uz čarobni svijet Prve katarakte, kroz brzake i između velikih granitnih kamenih gromada. Fauna je očaravajuća, posebno razne vrste ptica močvarica. Stižemo u podnožje velike pješčane dine i mijenjamo prijevozno sredstvo: jašemo na devama (ili idemo brodom – prema želji putnika) do Nubijskog sela. Dočekuju nas topli i srdačni Nubijci, upoznajemo njihov način života, ulazimo u jednu od njihovih kuća, fotografiramo se s malenim krokodilima koji se ovdje čuvaju kao kućni ljubimci, oslikavamo se kanom (u ovome su Nubijke majstorski vješte), kupujemo suvenire i začine. Povratak brodom prema Asuanu. Odlazak za zračnu luku. Let Asuan-Kairo traje oko sat i pol. Predvečer vrijeme provodimo na Khan al-Khalili, najvećoj tržnici (suk) u Africi. Ovdje možete provjeriti u kolikoj ste mjeri svladali vještine cjenkanja u susretu s trgovcima tijekom dosadašnjeg boravka u Egiptu. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje 8 (Kairo).

9) subota KAIRO – ZAGREB – SPLIT
Odjava iz hotela. Naše putovanje u Egipat iz Splita završavamo. Transfer do zračne luke Cairo International i opraštaj od naših domaćina. Prijava na let, granične i carinske formalnosti. Let Kairo-Istanbul 09:35h/13:05h. Let Istanbul-Zagreb 19:00h/19:05h. Putovanje u Egipat završava.

Cijena putovanja u Egipat:
 8.990,00 kn (cijena s popustom)
 9.620,00 kn (redovna cijena)
Cijene ne uključuju troškove naknade za jednokratno i obročno plaćanje, koja ovisi o vrsti kartice.

Cijena putovanja u Egipat uključuje:
Let zrakoplovom Zagreb-Kairo-Zagreb (via Istanbul) uz ručnu prtljagu propisanih dimenzija i jednu putnu torbu (kofer) do 20 kg, dodatne letove u Egiptu na relacijama Kairo-Luksor i Asuan-Kairo, smještaj u hotelima i brodovima 5* u dvokrevetnim sobama / kabinama na bazi 4 polupansiona i 4 puna pansiona (2 HB Giza, 1 HB Luksor, 4 FB na brodu, 1 HB Cairo), licenciranog lokalnog vodiča (egiptologa) u Egiptu tijekom boravka u zemlju, prateće osoblje (predstavnike lokalne agencije), pratitelja iz Hrvatske (Siniša Viđak) tijekom putovanja uz obveznu dozvolu propisanu u Egiptu, prijevoz udobnim turističkim autobusom na relacijama prema programu putovanja, osiguranje putnika od nesretnog slučaja, osiguranje od profesionalne odgovornosti, te polica jamčevine za turističke paket aranžmane

Cijena putovanja u Egipat ne uključuje:
Obvezne pristojbe zračnih luka koje na dan objave putovanja u 2.290,00 kn, smještaj u jednokrevetnoj sobi (doplata iznosi 1.690,00 kn), obvezni paket ulaznica za znamenitosti koje se obilaze (1.100,00 kn), obveznu vizu za ulazak u Arapsku republiku Egipat (doplata 230,00 kn), osobne troškove, fakultativne izlete Luksor kočijama s obilaskom Luksorskog hrama, izlet u Abu Simbel (autobusom), izlet u Nubijska selo (brodom i devama), usluge koje nisu navedene u rubrici ‘cijena uključuje’, dopunsku policu putnog osiguranja (zdravstveno osiguranje i osiguranje od rizika otkaza uplata isključivo prilikom prijave za putovanje, a ne kasnije od 21 dan prije polaska).

Napomene za putovanje u Egipat:
(1) Agencija nije odgovorna za kašnjenje zrakoplova,
(2) putovanje se realizira za najmanje 16 prijavljenih putnika, a za najviše 35 prijavljenih putnika. U slučaju minimalno 10 prijavljenih putovanje se realizira uz doplatu,
(3) putovanje se organizira pod uvjetima koji su definirani Općim uvjetima organizacije turističkih paket aranžmana turističke agencije Organizatora
(4) agencija obavještava prijavljene putnike o statusu putovanja (otkazano ili garantirano) najkasnije 7 dana prije polaska,
(5) u slučaju značajnog porasta cijena na svjetskom tržištu ili promjene tečaja HRK prema USD ili EUR većem od 2,5% u odnosu na tečaj na dan objave paket aranžmana Agencija zadržava pravo korekcije cijene,
(6) cijena pristojbi zračnih luka definira se na dan izdavanja zrakoplovnih karata, a u slučaju više cijene od one koja je navedena na programu puta putnik plaća razliku,
(7) putnici su obvezni imati putovnicu koja vrijedi najmanje 6 mjeseci od datuma povratka s putovanja,

Ostala Daleka putovanja pogledajte ovdje
Šifra: EX59ST

Putovanje Egipat iz Splita Zagreba 2018

Kontakt formular


Vaše ime (obavezno):

Vaš Email (obavezno):

Vaš telefon:

Ukupan broj osoba (obavezno):

Odrasli:
Djeca:

Datum polaska (obavezno):

Vaša poruka

Pročitao sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Izjavu o Privatnosti

Share the Post