Putovanje Maroko iz Splita 2019

Putovanje Maroko iz Splita 2019
banner Adiona111aa

Putovanje Maroko iz Splita 2019

Putovanje Maroko iz Splita 2019

Maroko vas očekuje sa svim svojim bojama i šarmom, drevnim palačama, krivudavim uličicama, odličnom hranom i pristupačnim domaćinima. Posebna pogodnost je polazak iz Splita. Uz odličan program, provjereni hoteli i vrhunske vodiče dopustite sebi predah i bijeg od svakodnevice u čarobnom Marakešu, Fesu, Rabatu i Casablanci.

Trajanje: 8 dana
Prijevoz: avion
Termin: 28.09.2019.

1) subota SPLIT – FES

Okupljanje skupine za putovanje u Maroko iz Splita u zračnoj luci Split U 12:30 sati. Prijava na let za Fes, granične i sigurnosne formalnosti. Dolazak u Fes ranije navečer. Po slijetanju granične formalnosti, preuzimanje prtljage i transfer do hotela 4*. Večera i noćenje #1.

2) nedjelja FES

Doručak. Fes je jedan od četiri kraljevska grada Maroka, a u njemu živi oko 800.000 stanovnika. Medina Fes el Bali je na popisu svjetske kulturne baštine UNESCO-a. U gradu je najstarije sveučilište na svijetu još uvijek u funkciji, Al-Karauine, osnovano 859. godine. Obilazak grada u pratnji vodiča: Bouanania medresa, fontana Nejjarine, mauzolej Idrissa II. Šetnja starom jezgrom (medina) koju odlikuju šarene, krivudave ulice koje se isprepliću u nevjerojatno slikovit mozaik. Ovdje su radionice u kojima se izrađuju predmeti od kože, srebra, keramike. Razgled Židovske četvrti i Kraljevske palače (izvana). Dio vremena Slobodan za uživanje u atmosferi i šetnji labirintom starih ulica, kupnju suvenira. Povratak u hotel. Večera i noćenje #2.

3) ponedjeljak MEKNES – VOULUBILIS

Doručak. Vožnja za Meknes. Okolica i grad su poznati po poljoprivredi, industriji, obrtu i trgovini – od maslina do vune i cementa. S obzirom na povijesno značenje jača i turizam. Grad je bio prijestolnica Maroka od 1672. do 1727. Obilazak središta u pratnji vodiča: Gradska vrata Bab Mansoura, džamija Moulay Ismaila, Sultanova palača El Mekzen, Mauzolej Mulaj Ismaila i medina. Slobodno vrijeme za ručak. Kraća vožnja kako bismo stigli do Volubilisa – izvanrednog arheološkog lokaliteta s ostacima antičkog polisa. Nastavak vožnje za Rabat. Smještaj u hotel 4*. Večera i noćenje #3.

4) utorak RABAT – CASABLANCA – MARRAKECH

Doručak. Obilazimo Rabat koji je glavni grad Maroka. Grad bogate kulturno-povijesne baštine (na popisu UNESCO-ve svjetske kulturne baštine) koji je spoj novog i starog. Noviji dio grada uglavnom je podignut u vrijeme francuskog protektorata, a projekt je bio jedan od najvećih i najambicioznijih urbanih projekata XX. stoljeća u Africi. Obilazimo: Ville Nouvelle (moderni dio grada), Židovska četvrt zaokružena zidinama (Mellah), Kraljevski dvor Mechoaur s kraljevskom džamijom, Medina sa zanatskim radionicama, Oudaya kasbahom s prekrasnim andaluzijskim vrtom i uskim bijelo-plavim uličicama, mauzolej Mohameda V. i Hassanov toranj. Slobodno vrijeme za ručak. Slijedi vožnja za Casablancu: Najveći marokanski grad smjestio se uz Atlantik i prvenstveno je važna trgovačka luka. Džamija Hassana II. je po veličini druga na svijetu, odmah iza džamije u Meki (ulaznica oko 13e). Panoramski obilazimo grad, njezine široke avenije i nastavljamo putovanje prema hotelu 4*. Večera i noćenje #4. (Zbog satnice dolaska u hotel možda večera bude u nekom od restorana uz rutu kretanja).

5) srijeda MARRAKECH

Doručak. Putovanje u Maroko iz Splita dovelo nas je u Marrakech. Grad ima više od milijun stanovnika i četvrti je po broju žitelja u Maroku. Medina se nalazi na popisu UNESCO-ve svjetske kulturne baštine. Ovo je spektakularni kraljevski grad osnovan na početku dinastije Almoravida sredinom XI. stoljeća. Osim obrta i trgovine, gospodarstvo mu obilježava i turizam s više od dva milijuna posjetitelja godišnje. Tijekom obilaska upoznat ćemo Gradsku vijećnicu, gradska vrata Bab Agnaou i gradske zidine medine, povijesni trg Jemaa el Fnaa, džamiju Kutubia, Mauzolej Almoravida, Palača Bahia, grobnice dinastije Saadi i Medresu Ben Jusufa. Slobodno vrijeme za šetnju i trgovinu po suku (natkrivenim trgovačkim uličicama koje su najveće u Maroku). Povratak u hotel.Večera i noćenje #5.

6) četvrtak MARRAKECH – OUARZAZATE

Doručak. Odjava iz hotela. Krećemo se prema marokanskom „početku“ Sahare. Vrata pustinje, Ouarzazate nalazi se na početku oceana pijeska koji se proteže gotovo četiri tisuće kilometara prema istoku. Prolazeći preko planinskog prijevoja Tizin’nTichka (preko 2.200mnm) spuštamo se u selo Ait Ben Haddou u kojemu su snimani „Ratovi zvijezda“. Selo naseljava samo nekoliko obitelji, pod zaštitom je UNESCO-a, a oduševit će vas tornjevi s krenelacijama, ukrašeni geometrijskim motivima. Nastavljamo za Ouarzazate. Berberski grad na 1.160 mnm, smjestio se na rubu pustinje i nosi nadimak „Vrata pustinje“ Posjetit ćemo možda i najljepši marokanski kasbah (utvrđeno selo). Smještaj u hotel 4*. Večera i noćenje #6.

7) petak MARRAKECH – PALMERAIE Oaza

Doručak i odjava iz hotela. Vraćamo se u Marrakech. Posjet Vrtovima Majorelle koji su pripadali Yves Saint-Laurentu. Poslijepodne slobodno vrijeme u gradu ili fakultativni izlet u oazu Palmeraie dugu oko 8 kilometara, u kojoj se nekoliko stotina tisuća palmi proteže na površini od 140 km2. Ovdje ćemo jahati na devama drevnom karavanskom rutom. Odmorit ćemo u sjeni palmi, okrijepiti se čajem od mente u beduinskom šatoru. Povratak u Marrakech i zajednička večera. Transfer u zračnu luku. Prijava na let za Split. Sigurnosne i granične formalnosti. Noćni let.

8) subota MARRAKECH – SPLIT

Dolazak u zračnu luku Split sredinom dana. Putovanje u Maroko iz Splita završava.

Cijena putovanja Maroko iz Splita:

7.590,00 kn (cijena s popustom)
8.120,00 kn (redovna cijena)
Cijene ne uključuju troškove naknade za jednokratno i obročno plaćanje, koja ovisi o vrsti kartice.

Cijena putovanja u Maroko UKLJUČUJE:

First-Minute popust za sve prijavljene do 26.02.2019. i za prvih 15 prijavljenih sudionika putovanja, let zrakoplovom Split – Marrakech – Split uz ručnu prtljagu propisanih dimenzija i jednu putnu torbu (kofer) do 20 kg, smještaj u hotelima 4* u dvokrevetnim sobama na bazi 6 polupansiona (2 noći Fes, 1 noć Rabat, 2 noći Marrakech i 1 noć Ouazazarte), pratitelja skupine tijekom putovanja, lokalnog vodiča u Maroku (engl.), prijevoz udobnim turističkim autobusom na relacijama prema programu putovanja, osiguranje putnika od nesretnog slučaja, osiguranje od profesionalne odgovornosti, te polica jamčevine za turističke paket aranžmane.

Cijena putovanja u Maroko NE UKLJUČUJE:

Pristojbe zračnih luka koje na dan objave putovanja u Maroko iz Splita iznose 1.950,00 kn, paket ulaznica za lokalitete koji se obilaze u sklopu aranžmana (45 eur uplata na licu mjesta), smještaj u jednokrevetnoj sobi (doplata iznosi 1.190,00 kn), napojnice vozaču i pratećem osoblju u Maroku – oko 25 USD po putniku, osobne troškove, fakultativne izlete, usluge koje nisu navedene u rubrici ‘cijena uključuje’, dopunsku policu putnog osiguranja (zdravstveno osiguranje i osiguranje od rizika otkaza / uplata isključivo prilikom prijave za putovanje, a ne kasnije od 21 dan prije polaska).

Napomene za putovanje u Maroko:

KLIMATSKI UVJETI

U terminu polaska očekujte maksimalne dnevne temperature od 25 do 30 stupnjeva C (dnevne) i od 16 do 18 stupnjeva C Unoćne)

ODJEĆA I OBUĆA

Lagana pamučna, široka i udobna odjeća. Preporučeno je nositi odjeću dugih nogavica i rukava za zaštitu od „proljetnog“ sunca. Zbog naglog pada temperature nakon zalaza sunca preporučeno je višeslojno odijevanje. Sportska i udobna, već korištena obuća je preporučena radi vaše udobnosti i smanjena rizika od ozljeda tijekom obilazaka.

NOVAC

U Maroku je valuta Marokanski dirham (oznaka MAD). Tečaj M. dirhama je najpovoljniji za EUR iako tečaj varira. 1 EUR je oko 10 MAD, a 1 MAD je oko 0,10 EUR. Za 100 EUR ćete dobiti oko 1.000 dirhama.

Mijenjanje novca u zračnoj luci Casablanca preporučeno je u mjenjačnicama izvan prstena dostave prtljage jer je tečaj povoljniji. OBVEZNO ČUVAJTE POTVRDU O PROMJENI NOVCA – nekada je znaju zatražiti u trenutku kada izlazite iz Maroko i želite promijeniti MAD u EUR. Na mjenjačnice nailazimo i u središtima velikih gradova, te u hotelima. Potrebno je uvijek provjeriti tečaj iako on ne fluktuira previše. Mijenjanje strane valute na ulici i kod privatnih osoba je nezakonito i kažnjivo.

Dirham se koristi samo u Maroku. Iz države nije dozvoljeno iznositi 1000 MAD ili više. Stoga je preporučan prije povratnog leta ili potrošiti ili ponovo razmijeniti Dirhame. Kafići i restorani u krugu bescarinskih zona (zračne luke) primaju Dirhame, međutim trgovine u Duty Free zoni NE PRIMAJU dirhame.

Kartice su prihvaćene u Maroko (Visa i Mastercard, Amex rijetko) bilo da se radi o kreditnim ili debit karticama. Na bankomatima je moguće podizati dirhame koristeći vašu debit karticu i PIN. Mala naknada za transakciju se primjenjuje. Zbog sigurnosti kartičnog poslovanja nikada ne dopuštajte korištenje „pegle“ za kartice izvan dosega vašeg pogleda, ne dopustite trećim osobama uvid u vaš PIN, prije polaska pribavite sve telefonske brojeve koji su vam potrebni za doznačiti banci krađu kreditne, debit ili electron kartice.

Zaštitite sve dokumente koji sadrže detalje kreditne kartice ili bankovnog računa. Nemojte davati osobne podatke ili podatke o bankovnom računu nikome.

HRANA

Maroko ima vrlo zanimljivu gastronomiju. Način prehrane razlikuje se od Hrvatske. Doručak slijedi bliskoistočne i sjevernoafričke tradicije – mahunarke i masline, te juha dio su doručka. Na ulici se prodaje raznovrsna hrana po vrlo pristupačnim cijenama. Uglavnom je možete konzumirati bez straha. Za osobe osjetljivije probave preporučeno je konzumirati samo kuhanu ili pečenu hranu, te voće (poput banana) čija se kora baca.

PIĆE

Voda Maroko je puno uložio u vodovodni sustav pa je voda u velikim gradovima higijenski ispravna za piće. Ipak, ako ste osjetljivi preporučujemo konzumaciju flaširane vode.

Alkoholna pića Za konzumaciju alkohola postoje različita pravila – gotovo svaki hotel ima svoju politiku. Uglavnom, alkohol se može pribaviti u trgovinama, konzumira se u nekim restoranima i barovima, u privatnim dijelovima hotela (npr bar ili terasa). Pijanstvo ili konzumacija alkohola na ulici nije uobičajeno i smatra se odlikom najnižih društvenih slojeva. Najteže je pronaći alkoholna pića u medinama (starim dijelovima grada), a najlakše u novim dijelovima grada.

NAPOJNICE

Uobičajena praksa je na cijene u restoranima ili kavanama dodati 10% napojnice. Mala napojnica od 10 MAD daje se portirima i nosačima prtljage. Na kraju putovanja predajemo i napojnicu lokalnom vodiču 25USD po putniku. Nemojte ništa davati prosjacima jer vrlo često se radi o triku, prosjak lako može biti nasilni lopov.

SIGURNOST

Novac i putni dokumenti trebaju biti pažljivo pohranjeni tijekom cijelog putovanja. Ulične pljačke su rijetkost, ali ipak se nije uputno odvajati od skupine i samostalno se kretati ulicama. Nakit i skupu odjeću ne treba nositi na ovo putovanje jer izazivaju pažnju eventualnih lopova.
Ako naiđemo na ulične prosvjede ili demonstracije uputno se udaljiti.
Droga kod stranih državljana je veliki prekršaj u Maroku. Vodite računa da je vaša prtljaga stalno pod nadzorom kako vam netko ne bi u nju ubacio nedozvoljene tvari. Preprodavača ima u Maroku, posebno hašiša, i uputno je izbjegavati kontakt. Ponekad je problem droga koju netko ubaci u piće turistima. Dovoljna mjera opreza je boravak u skupini i nadzor pića kojeg konzumirate (čašu ne ostavljamo bez nadzora, pogotovo u lokalima u kojima je gužva).
Mi putujemo organizirano i s nama je prateće osoblje koje će nam davati potrebne sigurnosne informacije – treba pažljivo saslušati savjete i pridržavati se danih uputa i vjerujemo kako nećete osjetiti nikakvu nelagodu. Veliki udio turističkih posjeta je bez ikakvih problema.

ELEKTRIČNA ENERGIJA

U Maroku je napon 220-230V – isti kao i u Hrvatskoj. Standard utičnica JE isti kao i u RH.

PUŠENJE, CIGARETE

Stav o pušenju cigareta je prilično liberalan. Hoteli uglavnom ne dopuštaju pušenje u hotelskim sobama. Pušenje u restoranima i kavanama je dopušteno. Kulturološki nije prihvatljivo za žene pušiti na javnom mjestu. Ako u kavani ili u restoranu ostavite kutiju cigareta na stolu možete očekivati da će vas prolaznici učestalo pitati za jednu cigaretu.

OBVEZNI PUTNI DOKUMENTI

Putovnica je obvezni putni dokument. Obveza putnika je napraviti preslik – kopiju putovnice. Putovnicu čuvajte pohranjenu u hotelskim sobama (sef) ili zaključanu u prtljazi, a preslik ste obvezni nositi sa sobom tijekom dana. Na mjenjačnicama ponekad traže uvid u putovnicu.
Prtljaga – maksimalna masa predane prtljage je 23 kg. U njoj ne smije biti zatvoreni strujni krug (uređaj s baterijom), ručna prtljaga do 7 kg propisanih dimenzija (50cm x 40cm x 20cm) ne smije sadržavati oštre predmete i tekućine pakirane u spremnike veće od 100ML.

(1) Agencija nije odgovorna za kašnjenje zrakoplova
(2) putovanje se realizira za najmanje 15 prijavljenih putnika. Izražena cijena uključuje FIRST MINUTE popust i vrijedi za sve prijavljene. Maksimalni broj putnika je 29.
(3) putovanje se organizira pod uvjetima koji su definirani ‘općim uvjetima organizacije turističkih paket aranžmana’ turističke agencije Organizatora (odgovorni organizator)
(4) agencija obavještava prijavljene putnike o statusu putovanja (otkazano ili garantirano) najkasnije 14 dana prije polaska
(5) u slučaju značajnog porasta cijena na svjetskom tržištu ili promjene tečaja HRK prema USD ili EUR većem od 2,5% u odnosu na tečaj na dan objave paket aranžmana turistička agencija Organizatora zadržava pravo korekcije cijene
(6) cijena pristojbi zračnih luka definira se na dan izdavanja zrakoplovnih karata, a u slučaju više cijene od one koja je navedena na programu puta putnik plaća razliku

Opće uvjete odgovornog organizatora putovanja pogledajte klikom na ovaj link

Ostala Europska putovanja

Putovanje Maroko iz Splita 2019

Šifra: EX86ST

Kontakt formular


Vaše ime (obavezno):

Vaš Email (obavezno):

Vaš telefon:

Ukupan broj osoba (obavezno):

Odrasli:
Djeca:

Datum polaska (obavezno):

Vaša poruka

Pročitao sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Izjavu o Privatnosti

Share the Post