Putovanje u Egipat polazak iz Splita 2019

Putovanje u Egipat polazak iz Splita 2019
banner Adiona111aa

Putovanje u Egipat polazak iz Splita 2019

Putovanje u Egipat polazak iz Splita 2019

Za nas je Egipat najdojmljivije odredište svijeta. Rijetko gdje na našem planetu imamo priliku uskočiti u vremeplov i dočekati zoru uronjeni u drevni svijet, slikovit, zanimljiv i impresivan. Okupani saharskim suncem, okruženi beskrajnom pustinjom razgledat ćemo nezaboravne hramove i piramide, živopisne tržnice i iznimne muzeje, najstarije crkve na svijetu i veličanstvene džamije. Program smo priredili u želji da Vam ponudimo cjelokupnu i potpunu sliku fascinantne zemlje uz Nil.

Termini: 15.11.2019.
Trajanje: 9 dana

1) petak SPLIT – ZAGREB – KAIRO

Okupljanje skupine za putovanje u Egipat iz Splita, Dubrovnika i Zagreba u zračnoj luci Zagreb u 07:20 sati. Za putnike iz Splita / Dubrovnika možemo pribaviti zrakoplovne karte do Zagreba, osigurati smještaj u odličnom hotelu nedaleko zračne luke ZG i transfere od/do zračne luke. Susret s vodičem putovanja, prijava na let, sigurnosne i granične formalnosti.
Let Zagreb-Istanbul 09:10h/13:15h. Let Istanbul-Kairo 19:10h/20:30h. (Alternativni letovi: ZAG MUC 1310h/1415h i MUC CAI 1845h/2330h)Vrijeme između letova ćemo iskoristiti za instrukcije o putovanju / sigurnost, lokalni običaji, hrana i piće, uvod u teme s kojima ćemo se tijekom puta susretati (vjerujemo kako će vam biti zanimljivo).
Po dolasku u Kairo Agencija osigurava vize za putnike uz asistenciju lokalnog osoblja. Vožnja prema pažljivo odabranom hotelu 5*. Smještaj u sobe. Noćenje 1 (Kairo).

2) subota DREVNE PIRAMIDE (Sakara, Dahšur, Plato u Gizi)

Doručak. Naše putovanje u Egipat iz Splita započinjemo razgledavanjem tri najpoznatija kompleksa piramida – Sakara, Dahšur i Giza. Prva je Sakara, nastarija monumentalna kamena građevina svijeta i prva kolosalna piramida. Aura mističnosti obavija Zoserov pogrebni kompleks i Stubastu piramidu i ovdje se najbolje može razumjeti značaj i simbolika gradnje piramida.
Slijedi posjet Dahšuru (koji je tek odnedavno otvoren za turističke posjete) i obilazimo Zakrivljenu i Crvenu piramidu faraona Sneferua, Keopsovog oca. On je usavršio gradnju piramida gradeći čak tri piramide i time je „pomakao“ najveći količinu kamena od svih vladara u ljudskoj povijesti! Piramide u Dahšuru grandiozna su uvertira graditeljskog čuda na Giza.
Fotografiramo Crnu piramidu iz Srednjeg kraljevstva i imamo mogućnost ući u Crvenu piramidu. Stanka za ručak. Poslijepodne obilazimo Plato Gize kojeg sada možemo u potpunosti doživjeti i razumjeti. Keopsova, Kefrenova i Mikerinova piramida, zagonetna Sfinga i Dolinski hram od granita, vidikovac, Muzej solarnih barki, nekropole i male „satelitske“ piramide – plato Gize je nepregledno arheološko nalazište. Ako vrijeme dozvoli posjet institutu parfema. Povratak u hotel. Večera. Noćenje 2 (Kairo).

3) nedjelja EGIPATSKI MUZEJ & LET ZA LUKSOR

Doručak. Naše putovanje u Egipat iz Splita danas nas vodi u jedan od najpoznatijih muzeja na svijetu – Egipatski muzej u Kairu. Zajednički obilazimo Muzej uz stručnu pratnju vodiča kako biste pregledali najvažnije eksponate ovog nevjerojatnog mjesta. Bespotrebno je nabrajati neke od 160 tisuća artefakta koji su ovdje pohranjeni, a naš obilazak će kroz sat i pol biti posložen kronološki i kulminirati u dvorani u kojoj se čuva zlato Tutankamonove grobnice.
Nakon zajedničkog obilaska slobodno vrijeme za individualne razglede (dvorana s mumijama se posebno naplaćuje – oko 100 kn). Ne zaboravite da je u Muzeju zabranjeno snimanje videa. Nakon obilaska na redu je drugo lice Kaira, obilazak islamske arhitekture. Obilazimo utvrđenu Citadelu s prekrasnom Alabasternom džamijom Muhameda Alija, ostatke vojne i vjerske arhitekture.
Organizirani ručak uz doplatu. Ako bude vremena obići ćemo džamiju Ibn-Tulun (dovršena 9.st.) najstarija je još uvijek sačuvana džamija Egipta. Krasi je spiralni minaret. Polazak prema zračnoj luci Kairo. Let za Luksor koji traje oko sat vremena. Po dolasku odlazimo u hotel 5*. Smještaj i večera. Noćenje 3 (Luksor).

4) ponedjeljak DOLINA KRALJEVA, HRAM HATŠEPSUT I ČUDA LUKSORA

Doručak. Naše putovanje u Egipat iz Splita dovelo nas je do zapadne Tebe – jednog od najbogatijih arheoloških lokaliteta na svijetu. Ovdje započinje naša priča o Novom kraljevstvu, epohi poznatoj po velikim vladarima:
ženi faraonu Hatšepsut, najbogatijem faraonu Amenhotepu III, slavnim faraonima-ratnicima Tutmozesu III. i Ramzesu II. Obilazimo najpoznatije građevine na području Luksora: Dolina kraljeva (faraonske grobnice), Hram Hatšepsut (kaskadni hram), te gorostasni hram Medinet Habu kojeg je podigao Ramzes III. Fotografirat ćemo i Memnonove kolose koji su dio porušenog hrama Amenhotepa III. (bio je najveći pogrebni hram Egipta) i u daljini vidjeti hram čovjeka koji ga je porušio: Rameseum – hram Ramzesa II. Ako vrijeme dopusti posjet Institutu alabastera.
Sredinom dana smještaj na brod 5* koji će pet dana biti naš dom. Ručak. Brodovi koji plove Nilom pružaju udobnost: restorani nude odlične i raznolike buffet obroke (u cijeni su uključena sva tri obroka dnevno), imaju kabine s velikim prozorom kako biste uživali u pogledu na Nil i zelenu dolinu koja se proteže uz rijeku, gornja paluba je naš „dnevni boravak“ jer tu, pod ugodnim saharskim suncem uživamo u sunčanju, kupanju u bazenu, odmoru na ležaljkama, masaži i ispijanju čaja.
Brodovi imaju i fitness dvoranu, uljudno osoblje, trgovine i maleni su ploveći gradovi / hoteli. Poslijepodne slobodno vrijeme za odmor i uživanje na palubi. Nakon večere predlažemo fakultativni izlet Luksor kočijama: zajedničku vožnju kočijama koje su najslikovitiji način upoznavanja ovog grada od 400 tisuća žitelja, a čija je žila kucavica šarena tržnica (arapski: suk).
Tijekom obilaska posjetit ćemo i Luksorski hram, velebno zdanje koje je posebno zanimljivo pod noćnom rasvjetom i do kojeg vodi poznata Aleja Sfingi s tijelima lava i glavama ovna. Najveći trag na ovom hramu ostavili su Amenhotep III. i Ramzes II. Posjet zlataru stare tradiciji uz mogućnost izrade kartuša od srebra ili zlata u kojima se upisuju imena po želji kupca, a koristeći hijeroglife. Povratak na brod i noćenje 4 (brod).

5) utorak KARNAK – NAJVEĆI HRAM SVIJETA

Doručak. Ovo jutro našeg putovanja u Egipat iz Splita posvetit ćemo najvećem drevnom hramskom kompleksu na svijetu: Karnak. Zbir hramova od kojih je najveći onaj posvećen bogu Amonu, glavnom božanstvu Tebe (Luksora) gradio se dugi niz stoljeća počevši od 22. stoljeća pr. Kr. do 1. stoljeća pr. Kr.
Najveći pilon drevnog Egipta, enormna unutrašnja dvorišta, manji hramovi unutar ogromnih hramova, granitna svetišta, prekrasni reljefi i kolosalni kipovi, najviši obelisci i slavna Dvorana stupova – Hipostilna dvorana – u kojoj je gigantska šuma od 134 dvadeset metarskih stupova ukrašenih reljefima. Nitko ne može ostati ravnodušan ovdje gdje moć drevne faraonske države gromoglasno progovara. Povratak na brod.
Ručak i isplovljavanje prema brani na Esni. Krstarenje Nilom: Uživamo u promjeni krajolika promatrajući zelenu oazu, otoke i pustinju u daljini. Prizori se neprestano mijenjaju, a nailazimo na sela, ljude koji rade u poljima, djecu koja se kupaju u rijeci i razdragano pozdravljaju posjetitelje njihove zemlje. Čari rijeke Nil potpuno će vas obuhvatiti i odvesti u bajkoviti svijet gdje se stvarnost i mašta isprepliću. Večera. Noćenje 5 (brod).

6) srijeda HRAMOVI UZ NIL: EDFU & KOM OMBO

Doručak. Naše putovanje u Egipat iz Splita danas je izuzetno ugodno. Kroz jutro ćemo posjetiti hram Edfu do kojeg stižemo kočijama. Ova impresivna građevina iz Ptolomejskog razdoblja najbolje je očuvani hram drevne faraonske države. Nanosi pustinjskog pijeska prekrili su hram nedugo nakon gradnje, pa je ostao gotovo netaknut zubom vremena.
Baš kako je bio prava poslastica arheolozima koji su ga pažljivo oslobodili od pijeska tako je danas dragulj za turiste koji ga posjećuju. Posvećen je bogu Horu (Horusu), sokolu, Ozirisovom sinu. Mladi bog Horus se ovdje borio protiv svog snažnog, ali zlog strica Seta za krunu Egipta. Pobijedio je, a cijela je priča o nadmetanju, sukobima i borbama dokumentirana u beskrajnim reljefima hrama.
Povratak na brod i nastavak plovidbe Nilom. Vrijeme provodimo na luksuznom brodu, krstarimo uzvodno uživajući u prizorima bujne doline i riječnih obala. Ručak tijekom plovidbe. Poslijepodne brod pristaje nedaleko hrama Kom Ombo. Prošetat ćemo do hrama koji se uzdiže nad obalama rijeke i jedini je hram Egipta s dvojnom posvetom – (1) bogu Horu mlađem sa sokolovom glavom i (2) bogu Sobeku s krokodilskom glavom.
Iako oštećeno potresom, ovo zadivljujuće zdanje krije nekoliko pravih dragulja: pronalazimo najstariji kalendar na svijetu i prikaz najstarijih svjetskih medicinskih instrumenata. Drevni egipatski liječnici su ih očigledno uspješno koristili. Povratak na brod. Večera tijekom plovidbe prema Asuanu. Noćenje 6 (brod).

7) četvrtak VELIČANSTVENI ABU SIMBEL & ASUAN

Naše putovanje u Egipat iz Splita danas imamo priliku ukrasiti jednim nezaboravnim izletom kojeg započinjemo jako rano (oko 3:30 sati). Za one željne odmora i relaksacije – ležerno jutro u Asuanu do ponovnog okupljanja skupine u brodskom restoranu u vrijeme ručka. Vožnja u konvoju do Abu Simbela (breakfast-box ćemo dobiti pri izlasku s broda). Vozimo se kroz pustinju uživajući u prizorima nepregledne Sahare koja polako izranja iz mraka i kupa se u prvim zrakama sunca.
Daleko na jugu dolazimo do pećinskog hrama Abu Simbel čija je fasada uklesana u stijeni. Podizanje Velike asuanske brane uzrokovalo je rast vode i stvaranje nepreglednog akumulacijskog jezera Nasser. Nubija je nestala pod vodom, a ista je sudbina pratila brojne arheološke lokalitete. Srećom, hram Abu Simbel je u cijelosti prebačen na novu lokaciju. Ovo je veliki podvig međunarodne zajednice u očuvanju kulturnog blaga, kao i trijumf graditeljstva 1960-ih.
Kipovi faraona Ramzesa II. čija visina dostiže 20m dominiraju ulazom u hram i vide se iz velike udaljenosti. U unutrašnjosti kao da je vrijeme stalo. Razgledavamo reljefe vojnih pobjeda, prikaze krunjenja faraona i darivanja bogova. Najsvetiji dio je Svetinja nad svetinjama – niša s kipovima četiri božanstva: Ptah, Amon, Ramzes II. i Ra. U neposrednoj blizini je hram podignut za omiljenu Ramzesovu suprugu Nefertari. U zakazani sat pridružujemo se konvoju i vozimo prema Asuanu. Stanka za obilazak Velike asuanske brane.
Ručak na brodu i slobodno vrijeme za relaksaciju. Sredinom poslijepodneva odlazimo do Drevnog asuanskog kamenoloma u kojemu su Stari Egipćani iz tvrdog granita izrađivali monolitne obeliske. Čak i danas bi to bilo teško uz sve prednosti suvremene tehnologije, pa posjetitelj postaje svjestan koliko je umijeća i truda trebalo uložiti za izradu jednog obeliska.
Činjenica da su ih drevni Egipćani oblikovali u granitu, vadili i prevozili, te postavljali po hramovima prije nekoliko milenija jednostavno zvuči nevjerojatno. Najveći obelisk, visok 41m, kojega je naručila žena faraon Hatšepsut još uvijek možete vidjeti isklesanog u granitnoj stijeni jer nikada nije izvađen. Povratak na brod i večera. Noćenje 7 (brod).

8) petak HRAM PHILAE I NUBIJA / LET ZA KAIRO

Doručak. Krstarenje Nilom i posjet krajnjem jugu Egipta privodimo kraju. Odjavljujemo se iz brodskih kabina. Fakultativni izlet u Nubijsko selo & Hram Philae. Izlet uključuje posjet brodom do hrama Philae, smještenog na otočiću nakon što je prebačen na ovu lokaciju. Hram je posvećen Izdidi, moćnoj boginji i odlikuje se navjerojatno dobrom očuvanošću i prelijepim reljefima.
Slijedi krstarenje po Nilu tijekom kojeg možemo vidjeti Otoke, Botanički vrt, Mauzolej Aga-Khana i Old Cataract hotel (Agatha Christie). Zatim plovimo motornim čamcima uz čarobni svijet Prve katarakte, kroz brzake i između velikih granitnih kamenih gromada. Fauna je očaravajuća, posebno razne vrste ptica močvarica.
Stižemo u podnožje velike pješčane dine i mijenjamo prijevozno sredstvo: jašemo na devama (ili idemo brodom – prema želji putnika) do Nubijskog sela. Dočekuju nas topli i srdačni Nubijci, upoznajemo njihov način života, ulazimo u jednu od njihovih kuća, fotografiramo se s malenim krokodilima koji se ovdje čuvaju kao kućni ljubimci, oslikavamo se kanom (u ovome su Nubijke majstorski vješte), kupujemo suvenire i začine. Povratak brodom prema Asuanu. Odlazak za zračnu luku. Let Asuan-Kairo traje oko sat i pol. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje 8 (Kairo).

9) subota KAIRO – ZAGREB – SPLIT

Odjava iz hotela. Naše putovanje u Egipat iz Splita završavamo. Transfer do zračne luke Cairo International i opraštaj od naših domaćina. Prijava na let, granične i carinske formalnosti. Let Kairo-Istanbul 09:35h/13:05h. Let Istanbul-Zagreb 18:55h/19:05h. (Alternativni letovi: CAI MUC 0730h/1035h i MUC ZAG 1130h/1230h). Putnici iz Splita ili Dubrovnika stižu na večernji let do svoje destinacije. Putovanje u Egipat završava.

Cijene

8.990,00 kn (cijena s popustom)
9.620,00 kn (redovna cijena)
Cijene ne uključuju troškove naknade za jednokratno i obročno plaćanje, koja ovisi o vrsti kartice.

Cijena putovanja uključuje:

Let zrakoplovom Zagreb-Kairo-Zagreb uz ručnu prtljagu propisanih dimenzija i jednu putnu torbu (kofer) do 23 kg, dodatne letove u Egiptu na relacijama Kairo-Luksor i Asuan-Kairo, smještaj u hotelima i brodovima 5* u dvokrevetnim sobama / kabinama na bazi 4 polupansiona i 4 puna pansiona (2 HB Giza, 1 HB Luksor, 4 FB na brodu, 1 HB Cairo), licenciranog lokalnog vodiča u Egiptu, prateće osoblje (predstavnike lokalne agencije), pratitelja iz Hrvatske (Siniša Viđak) tijekom putovanja, prijevoz udobnim turističkim autobusom na relacijama prema programu putovanja, osiguranje putnika od nesretnog slučaja, osiguranje od profesionalne odgovornosti, te polica jamčevine za turističke paket aranžmane.

Cijena putovanja ne uključuje:

Obvezne pristojbe zračnih luka koje na dan objave putovanja u 2.290,00 kn, smještaj u jednokrevetnoj sobi (doplata iznosi 1.490,00 kn), obvezni paket ulaznica za znamenitosti i napojnice (1.100,00 kn), obveznu vizu za ulazak u Arapsku republiku Egipat (doplata 230,00 kn), osobne troškove, fakultativne izlete hram Luksor, izlet u Abu Simbel (autobusom 100e), izlet u Nubijska selo (brodom i devama 35e), izlet Philae (autobusom i brodom 35e), usluge koje nisu navedene u rubrici ‘cijena uključuje’, dopunsku policu putnog osiguranja (zdravstveno osiguranje i osiguranje od rizika otkaza / uplata isključivo prilikom prijave za putovanje, a ne kasnije od 21 dan prije polaska).

Načini plaćanja

Prilikom prijave za putovanje u Egipat uplaćuje se iznos rezervacije od 2.000,00 kn. Preostali dio plaća se obročno ili jednokratno, a najkasnije do 30 dan prije polaska. U slučaju uplate paket aranžmana bez popusta korisnik može dio uplate izvršiti s odgodom plaćanja: terećenjem kreditne kartice najkasnije 21 dan prije polaska na 1-6 dodatnih mjesečnih obroka, a za maksimalno 40% cijene aranžmana.

Dodatne informacije:

Napomene za putovanje Egipat iz Splita:

Okupljanje skupine
Na dan polaska u 07:20 sati ujutro zračna luka F. Tuđman, Zagreb. Broj mobitela pratitelja je 091 313 3354 (Siniša Viđak).

Vize i granična ograničenja
Putovnica je obvezni putni dokument. Datum valjanosti putovnice mora biti 16.09.2019. ili kasniji. Putnici čija putovnica ne ispunjava ove uvjete moraju žurno reagirati i pribaviti novu putovnicu. Podaci koje ste upisali u prijavu za putovanje (ime i prezime, datum rođenja, broj putnog dokumenta, datum izdavanja putovnice i datum do kojeg je putovnica valjana) šalju se u konačno odredište 30 dana prije polaska. U slučaju bilo kakvih promjena putnik je obvezan pismeno obavijestiti Agenciju do navedenog datuma. Točnost podataka vezanih za putni dokument (putovnicu) obveza je putnika. U slučaju bilo kakvih poteškoća na graničnim prijelazima uzrokovanih netočnim podacima Agencija ne snosi nikakvu legalnu i financijsku odgovornost.

Valuta i plaćanja
Egipatska funta, 1 funta / egyptian pound = 100 piastera ili piastra
100,00 USD je oko 1700,00 EGP / 100,00 EUR je do 1900,00 EGP

Razmjena novca u EGP može se napraviti u zračnoj luci, na recepciji hotela i u mjenjačnicama (na koje samo tu i tamo nailazimo). Podizanje novca s bankomata je moguće, uz priličnu proviziju. Preporučamo korištenje novčanica za plaćanja. Ako ste u mogućnosti pribavite u Hrvatskoj papirnate novčanice od 1 USD koje su jako pogodne za „sitne“ troškove (npr. naplata wc-a) i napojnice.
Plaćanje kreditnim karticama je moguće, ali preporučen je oprez. Zbog sigurnosti kartičnog poslovanja nikada ne dopuštajte korištenje „pegle“ za kartice izvan dosega vašeg pogleda, ne dopustite trećim osobama uvid u vaš PIN, prije polaska pribavite sve telefonske brojeve koji su vam potrebni za doznačiti banci krađu kreditne, debit ili electron kartice.
Zaštitite sve dokumente koji sadrže detalje kreditne kartice ili bankovnog računa. Nemojte davati osobne podatke ili podatke o bankovnom računu nikome.

Cijene su nažalost u sklopu dvostrukog standarda: cijene koje lokalno stanovništvo plaća za kavu, čaj ili nešto treće puno su niže od onih koje plaćaju turisti. Ova je praksa uobičajena već desetljećima jer Egipat ima dugu tradiciju u turizmu koji je važan izvor prihoda.

Odjeća i obuća
Preporuka: lagana pamučna, široka i udobna odjeća, sportska ili casual odjeća / obuća. Preporučeno je nositi odjeću dugih nogavica i rukava, a ako nosite t-shirt kratkih rukava ponesite i pamučnu majicu ili trenerku dugih rukava za večer. Ponesite kupaće kostime. Zbog naglog pada temperature nakon zalaza sunca preporučeno je višeslojno odijevanje. Sportska i udobna, već korištena obuća je preporučena radi vaše udobnosti i smanjena rizika od ozljeda tijekom obilazaka – ovo se posebno odnosi na arheološke lokalitete. Japanke, natikače ili sandale korisne su za odlazak na brodski ili hotelski bazen, za korištenje u hotelskoj sobi ili brodskoj kabini. Ručnik nije potrebno nositi iz Hrvatske. Posjet sakralnim objektima (sinagoge, crkve, džamije) podrazumijevaju duge nogavice i rukave, a za žene i šal preko glave, u džamijama se izuvamo.

Hrana i rizici
Egipat ima zanimljivu gastronomiju. Način prehrane razlikuje se od Hrvatske. Doručak slijedi bliskoistočne i sjevernoafričke tradicije – mahunarke i masline, te juha dio su doručka. Sir i salame su ispod europskih standarda jer inače nisu dio prehrane stanovnika. Hrana je prilično prilagođena turistima. Troškovi ručka su od 10 do 15 USD. Za osobe osjetljivije probave preporučeno je konzumirati samo kuhanu ili pečenu hranu, te voće (poput banana) čija se kora baca. Jabuke je preporučeno oguliti od kore. Kao dio pripreme za putovanje preporučeno je 10 dana prije polaska uzimati probiotike, multivitamine i dodatno vitamin C. U prtljazi je dobro imati Seldiar (protiv proljeva) i aktivni ugljen u tabletama. Slučajevi probavnih tegoba na ovom putovanju događaju se ako se konzumira voda sa slavine i ako se jede sirova hrana koja je oprana u vodi sa slavine (zelena salata, voće s korom). Potrebna je mjera opreza i stalno promišljanje o odabiru hrane. Kuhana hrana je bez rizika. Egipćani često koriste sok od limuna umjesto octa i ovo se pokazalo učinkovitim kao prevencija protiv probavnih tegoba.

Prosječne temperature
Podaci za studeni: Kairo (dnevna 22 stupnja C / noćna 12 stupnjeva C), Asuan (dnevna 30 stupnjeva C / noćna 14 stupnjeva C)
Utjecaj Sredozemnog mora blago se osjeća u Kairu, a od Luksora do Asuana i Abu Simbela uronjeni smo u srce Sahare.

Piće
Preporučujemo isključivu konzumaciju pakirane vode. Prodaja i konzumacija alkoholnih pića u Egiptu je ograničena na hotele za zapadnjake. U zemlju se može unijeti 1 boca žestokih pića ili 1 boca vina. Alkoholna pića dostupna su u većini hotela, u barovima i restoranima. Pijanstvo ili konzumacija alkohola na ulici je zabranjeno i kažnjivo. Cijene alkoholni pića su prilično visoke. U hotelima i tijekom krstarenja piće nije uključeno u cijenu i plaća se po odjavi iz smještajnog objekta.

Napojnice
Uobičajena praksa je na cijene u restoranima ili kavanama dodati 10% napojnice ako napojnica već nije uključena u račun. Mala napojnica (1USD) daje se portirima i nosačima prtljage. Na kraju putovanja predajemo i napojnicu lokalnom vodiču i pratećem osoblju do 5 USD po danu putovanja i po putniku (praska koja je odavno postavljena i stalna). Nemojte ništa davati prosjacima jer vrlo često se radi o triku, prosjak lako može biti nasilni lopov. Isto tako, kada drugi vide da ste udijelili nešto sitniša jednom prosjaku, neće prestati moliti dok i njima nešto ne date.

Kupnja i cjenkanje
Nakon svakog lokaliteta (a obilazimo ih jako puno) nailazimo na dio s trgovinama suvenira. Prodavači suvenira u trgovinama i na ulici jako su dosadni, naprasni i ne odustaju lako. Nakon prvih nekoliko susreta s njima ovo postaje jako iritantno. Poseban oprez na Gizi: tu su ulični prodavači jako uporni i bezobrazni. Kada skupina prilazi autobusu prilaze nam ulični prodavači i pokušavaju jako uporno nešto prodati. Ako zastanete i pogledate ponuđene proizvode to im je poseban poticaj da uporno nude, dovikuju, idu za vama. Kvaliteta proizvoda je „china shop“ (jako niska). Najbolji način je ne obazirati se na prodavače i proizvode koje nudi, odgovarati Shukran (hvala) i nakon toga La shukran (ne hvala). U pogledu kupnje mi ćemo organizirati posjet državnim institutima u kojima se nadzire proizvodnja i prodaja: papirus, parfemi, alabaster, možda zlato. Gotovo svugdje se morate cjenkati. Kada doznate cijenu odgovorite s trećinom tog iznosa, a onda igra započinje.

Sigurnost
Novac i putni dokumenti trebaju biti pažljivo pohranjeni tijekom cijelog putovanja. Ulične pljačke su rijetkost, ali ipak je potreban malo veći oprez ako se odvajate od skupine i samostalno krećete. Nakit i skupu odjeću NE NOSI SE na ovo putovanje jer izazivaju pažnju eventualnih lopova. PRESLIK osobne iskaznice i putovnice obvezno pohranite odvojeno od putnih dokumenata i novca.

Droga kod stranih državljana je veliki prekršaj koji se oštro sankcionira. Vodite računa da je vaša prtljaga stalno pod nadzorom kako vam netko ne bi u nju ubacio nedozvoljene tvari. Dovoljna mjera opreza je boravak u skupini i nadzor pića kojeg konzumirate (čašu ne ostavljamo bez nadzora, pogotovo u lokalima u kojima je gužva).
Mi putujemo organizirano i s nama je prateće osoblje koje će nam davati potrebne sigurnosne informacije – treba pažljivo saslušati savjete i pridržavati se danih uputa i vjerujemo kako nećete osjetiti nikakvu nelagodu. Veliki udio turističkih posjeta je bez ikakvih problema.

Elektična energija
U Izrael i Jordan imaju napon 220-230V – isti kao i u Hrvatskoj. Standard utičnica je sličan ili isti kao i u RH.

Pušenje
U Egiptu su je zakoni o zabrani pušenja prilično liberalan. Pušenje je dozvoljeno gotovo svugdje iako je jedan dio brodova na Nilu uveo zabranu pušenja u kabinama.

Mobilna telefonija
Po ulasku u stranu mrežu dobit ćete tekstualnu poruku s cijenama mobilne telefonije. Za sve države u sklopu našeg paket aranžmana cijene su prilično visoke. Postoje Wi-Fi mreže, ali ponekad zbog preopterećenja ne rade dovoljno brzo. Također, važno je znati da se priključivanjem na neku WiFi mrežu otvara put hakerima da Vam ugrade spyware programe na vaš mobilni uređaj. Svima onima koji koriste mobilno bankarstvo NE PREPORUČAMO spajanje na WiFi. Za ostala vrijedi isto zbog sigurnosti email adrese, osobnih podataka na društvenim mrežama i sl. Većina ljudi ili ne zna ili ignorira ove informacije, i u velikom broju slučajeva ništa se loše ne dogodi. Naša je obveza skrenuti vam pažnju na realnu opasnost, a vaše je procijeniti rizike (navedene činjenice o WiFi mrežama treće strane vrijede za cijeli svijet).

Popis lijekova
Ponesite uobičajene tablete protiv bolova, sredstva protiv probavnih tegoba (uz aktivni ugljen i probiotike), sredstva protiv uboda insekata (tablete koje ublažavaju reakciju tijela na ubode). Iako nije neophodno, maska za lice možda bi bila zgodna za ulazak u piramide.
Krenite u preventivno uzimanje probiotika 10 dana prije polaska.

UKRATKO:
– Popijte dozu probiotika 1-2 tjedna prije polaska
– Redovito pijte vitamin C, magnezij i slične suplemente
– Konzumirajte vodu u propisnom pakiranju (otvaranje pakiranja – čuje se krckanje)
– Nemojte piti čaj ili kavu ako niste sigurni da je voda proključala
– Nikako nemojte konzumirati led
– Nemojte konzumirati svježe voće i povrće osim onog koje možete oguliti (zelena salata NE, banane DA)
– Nemojte koristiti kreditne kartice kao sredstvo plaćanja izvan instituta, brodova i hotela
– Izbjegavajte pogled u oči prodavača na ulici (to je u Egiptu poziv na komunikaciju

VAŽNE NAPOMENE ZA PUTOVANJE U EGIPAT
(1) Agencija nije odgovorna za kašnjenje zrakoplova
(2) putovanje se realizira za najmanje 16 prijavljenih putnika, a za najviše 35 prijavljenih putnika. U slučaju minimalno 10 prijavljenih putovanje se realizira uz doplatu.
(3) putovanje se organizira pod uvjetima koji su definirani Općim uvjetima organizacije turističkih paket aranžmana turističke agencije organizatora
(4) agencija obavještava prijavljene putnike o statusu putovanja (otkazano ili garantirano) najkasnije 7 dana prije polaska
(5) u slučaju značajnog porasta cijena na svjetskom tržištu ili promjene tečaja HRK prema USD ili EUR većem od 2,5% u odnosu na tečaj na dan objave paket aranžmana Agencija zadržava pravo korekcije cijene
(6) cijena pristojbi zračnih luka definira se na dan izdavanja zrakoplovnih karata, a u slučaju više cijene od one koja je navedena na programu puta putnik plaća razliku
(7) putnici su obvezni imati putovnicu koja vrijedi najmanje 6 mjeseci od datuma povratka s putovanja

Opće uvjete odgovornog organizatora putovanja pogledajte klikom na ovaj link

Putovanje u Egipat polazak iz Splita 2019
Ostala Daleka putovanja

Putovanje u Egipat polazak iz Splita 2019

Šifra: EX70ST

Kontakt formular


Vaše ime (obavezno):

Vaš Email (obavezno):

Vaš telefon:

Ukupan broj osoba (obavezno):

Odrasli:
Djeca:

Datum polaska (obavezno):

Vaša poruka

Pročitao sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Izjavu o Privatnosti

Share the Post