Putovanje Mezopotamija iz Splita 2023

Putovanje Mezopotamija iz Splita 2023
banner Adiona111aa

Putovanje Mezopotamija iz Splita 2023

Planirani termin: 13.04.2023.

  • Trajanje: 8 dana
  • Smještaj u hotelima 3* u dvokrevetnim sobama na bazi 7 polupansiona
  • ulaznice za lokalitete koji se posjećuju u okviru navedenog programa!
shadow

Program putovanja:

1) dan SPLIT/ZAGREB – MARDIN

Sastanak putnika za putovanje u Jugoistočnu Tursku u zračnoj luci Split u 05:10 sati ili u zračnoj luci Zagreb na izlazu (gate-u) za let Zagreb-Istanbul. Putnici se upoznaju s vodičem putovanja, i zatim obavljaju check-in (prijava na let, predaja putne torbe, preuzimanje ukrcajne karte). Letovi: Split-Zagreb 0610/0700h. Let Zagreb-Istanbul 0855/1210h. Let Istanbul-Mardin 1655/1850h. Slijedi vožnja do hotela koju ćemo iskoristiti za uvodnu priču o gradu i pokrajini. Smještaj u hotelske sobe. Večera. Noćenje 1 (Mardin).

2) dan MARDIN & DARA

Doručak. Naše putovanje u Zapadnu Mezopotamiju iz Splita započinjemo jutarnjim izletom do obližnjeg rimskog utvrđenog grada i arheološkog lokaliteta Dara. Podignut je na samom mjestu susreta dva moćna carstva: Rima i Perzije, tek 18 km od Perzijske utvde Nisibis. Podignut na tri brežuljka, imao je snažnu citadelu, prostrana skladišta za hranu, cisterne i javna kupatila. Dobio je ime Anastaziopolis po rimskom caru Anastaziju koji ga je podigao. Utvrđeni grad obnavlja car Justinijan, tornjevi su povišeni do 35m, a zidine do 20m. Razgledat ćemo brojna inventivna rješenja koja su osiguravala silnu obrambenu snagu ove utvrde. Povratak u Mardin. Mogućnost organiziranog ručka.

Na putu od Mosula i Bagdada prema zapadu, kada putnik ima osjećaj da je stigao do zaboravljenog dijela svijeta ugleda Mardin. Prema jugu nema gradova do Meke i Medine, a preživio je zahvaljujući snažnoj utvrdi (citadeli). Nazivaju ga i „bijelim gradom“ zbog boje kamena, a osvajačima je predstavljao udaljenu vojnu i strateški točku. Jedino su ga Artukidski Turci držali kao svoj glavni grad u 12.st. U gradu se govore četiri jezika: kurdski, turski, arapski i aramejski – drevni biblijski jezik kojim govore Jakobiti (pravoslavni Sirijci). Prizore ovog grada nemoguće je zaboraviti, Citadela i terase, Ulu džamija s rebrastom kupolom, slavna Isa Bay medresa i zanimljivi Muzej dio su onoga što ćemo obići. Slobodno vrijeme i povratak u hotel. Večera i noćenje 2 (Mardin).

3) dan MARDIN – MIDYAT – MOR GABRIEL

Doručak. Putovanje u Zapadnu Mezopotamiju do najistočnijeg dijela naše avanture. Vožnja do Midyata, grada malih uskih uličica i nevjerojatne povijesti. Ovdje su živjela drevna Hurianska plemena, Mitanci, Asirci, Aramejci, Medeji, Perzijanci, Armenci, Grci, Rimljani, Abasidi, Seldžuci i na koncu Osmanlije. Do 1979. ovdje je živjelo oko 50 tisuća Asiraca, ali panika i strah značajno je promijenila demografsku sliku – sada ih je od tri do pet tisuća u gradu. Prošetat ćemo, razgledati ako bude moguće unutrašnjost neke od pet sirijskih crkava i uživati u šarmu ovog mjesta.

Slijedi nastavak putovanja za Mor Gabriel. Sveti Gabriel je najstariji očuvani manastir drevne Sirijske crkve. Osnovan je krajem četvrtog stoljeća, a već u šestom stoljeću ima oko tisuću redovnika. Posebno je znamenit suživot s Koptima. Kosti ubijenih redovnika za provale Mongola i kasnije Tatara dojmljiv su podsjetnik na turbulentna vremena i snagu vjere. Tijekom Prvog svjetskog rata mračni oblaci Armensko-Asirskog genocida nadvili su se nad manastir, iako je nekada dao čak četiri patrijarha i 84 biskupa. Danas je ovo rijetka zraka života Sirijske crkve koja pokušava preživjeti u svojoj pradomovini bez obzira kojoj državi danas pripadala. Povratak u Mardin. Slobodno vrijeme za šetnju, fotografiranje i uživanje u gastronomiji. Večera i noćenje 3 (Mardin).

4) dan MARDIN – GOBEKLI TEPE – URFA

Doručak. Naše putovanje u Zapadnu Mezopotamiju iz Splita danas započinjemo u 8:00 sati odjavom iz hotela. Vožnja za Gobekli Tepe, spektakularno arheološko nalazište, najstariji hram na svijetu!!! Cirkularne zidine hrama koji je podignut prije skoro dvanaest tisuća godina, u vrijeme nomadskog načina života, u samo svitanje civilizacije ostavljaju svakog bez daha. Ovdje postoji najstariji pronađeni megalit, ali arheolozi i povjesničari još uvijek mukotrpno proučavaju ovo mjesto i pokušavaju otkriti njegove tajne. Slijedi vožnja za Eddesu / Šanliurfu. Orijentacijsko upoznavanje s gradom. Smještaj u hotel. Večera i noćenje 4 (Urfa).

5) dan EDESSA (URFA) – HARRAN

Doručak. Naše putovanje u Zapadnu Mezopotamiju iz Splita iskoristit ćemo za razgled grada Edessa (Urfa): Ovo je jako stari grad koji se našao i na ruti Aleksandra Velikog, zovu ga i grad Proroka, a kasnije je bio značajni prevoditeljski centar iz kojeg su prijevodi Svetog pisma slani na istok. Šetnja središtem uz obilazak Abrahamovog ribnjaka i džamije Rizvaniye, džamije Mevlid-i-Halil, pogled na veliku tvrđavu Urfa Kale. U sklopu obilaska posjetit ćemo Muzej mozaika Haleplibahce (in situ vile i mozaici, te 6.000 m2 nadsvođenih bez potpornih stupova). Zatim ćemo imati slobodno vrijeme za šetnju po pazarima, kušanje lokalnih specijaliteta i uživanje u skitnji starim dijelom grada. Popodne fakultativni izlet za Harran (Carrhae), drevni grad Gornje Mezopotamije. Naseljen u pradavnoj prošlosti, oko 6200 g.pr.Kr. tijekom širenja sjedilačkog načina života, nastavljao je urbani život kroz gotovo sve etape povijesti ljudskog roda. Danas su znamenite njegove tradicionalne kuće koje nalikuju košnicama. Nakon ugodne šetnje povratak u hotel. Večera i noćenje 5 (Urfa).

6) dan URFA – ATATURK BRANA – KAHTA – NAMRUT

Doručak. Naše putovanje u Zapadnu Mezopotamiju iz Splita dolazi do još jednog od svojih vrhunaca: gorostasnoj planini Nemrut. Nakon slobodnog jutra za šetnju i kupnju suvenira u Urfi, krećemo prema Ataturkovoj brani kojom je zauzdan mitski Eufrat. Zastat ćemo u mjestu Kahta kako biste vidjeli tvrđavu i prekrasan pogled koji odavde puca i prebacili se u kombije / mini-autobuse za uspon do planine Nemrut. Uzdiže se preko 2100m, a na samom vrhu nalazi se spektakularno arheološko nalazište – kipovima ukrašena grobnica Antioha I Teosa od Komagene. Nekada su kipovi visine do 9m ukrašavali područje oko tumulusa i bili kompozitna božanstva iranskih i grčkih bogova. Danas glave kipova leže uokolo, svjedoče o grandioznosti ovog mjesta. Nevjerojatna je sinteza grčkih, perzijskih i armenskih utjecaja, a cijeli lokalitet jednostavno ostavlja bez daha njegove posjetitelje. Kraća vožnja za Adiyaman i smještaj u hotel. Večera i noćenje 6 (Adiyaman).

7) dan ADIYAMAN – HALFETI – GAZIANTEP

Doručak. Naše putovanje u u Zapadnu Mezopotamiju iz Splita vodi nas prema Gaziantepu, šestom po veličini gradu u Turskoj. Na putu ćemo zastati za obilazak grada Halfeti, koji je izgradnjom brane na Eufratu jednim dijelom ostao pod vodom umjetnog jezera. Moguće je organizirati i plovidbu brodićem po jezeru do tvrđave Rumkale uz pregled potopljenog gradića. Ovdje su lokalni ponos crne ruže, i mještani tvrde kako ih oni jedini na svijetu uzgajaju. Nakon obilaska nastavljamo za Hamtap ili Gaziantep. Prvo je ime korišteno još u Srednjem vijeku za strateški izuzetno važan grad na raskrižju važnih trgovačkih ruta, grad kojeg su osvojili Seldžuci krajem 12.st. Današnji stanovnici ga skraćeno zovu Antep. Iznad središta dominira snažna utvrda koju je podigao bizantski car Justinijan u 6.st. Grad se diči svojom gastronomijom koja je amalgam nevjerojatnog broja utjecaja, arapskih, kurdskih, iranskih, sirijskih, grčkih i turskih. Slovi za tursku prijestolnicu kulinarstva, a poseban ponos lokalnog stanovništva su njihove baklave, možda i najbolje na svijetu. Smještaj u hotel. Večera i noćenje 7 (Antep).

8) dan GAZIANTEP – ZAGREB / SPLIT

Doručak. Naše putovanje u Mezopotamiju iz Splita danas privodimo kraju. Nakon odjave iz hotela posjetit ćemo Muzej mozaika Zeugma. Ovo je najveća atrakcija Antepa, i najveći je muzej mozaika na svijetu. Nakon obilaska odlazak do zračne luke i prijava na let, predaja putne torbe i aerodromske formalnosti. Let Gaziantep-Istanbul 1445/1630. Let Istanbul Zagreb 1820/1925. Za putnike iz Splita smo u mogućnosti dodati kartu Zagreb-Split 2115/2200h (uz pravodobnu prijavu i doplatu). Putovanje u Mezopotamiju iz Splita završava.

Dodatne informacije:

Napomene za putovanje Egipat iz Splita:

Okupljanje skupine: Informacija dostupna 7 dana prije polaska – kontaktirat će Vas agencija.

Vize i granična ograničenja

Putovnica je obvezni putni dokument. Datum valjanosti putovnice mora biti 6 mjeseci nakon posljednjeg dana putovanja. Putnici čija putovnica ne ispunjava ove uvjete moraju žurno reagirati i pribaviti novu putovnicu. Točnost podataka vezanih za putni dokument (putovnicu) obveza je putnika. U slučaju bilo kakvih poteškoća na graničnim prijelazima uzrokovanih netočnim podacima Agencija ne snosi nikakvu legalnu i financijsku odgovornost.

Valuta i plaćanja

Turska lira, tečaj na dan objave aranžmana 1e = 17 lira. USD i EUR se mogu koristiti za kupnju na pazarima.

Odjeća i obuća

Preporuka: lagana pamučna, široka i udobna odjeća, sportska ili casual odjeća / obuća. Preporučeno je nositi odjeću dugih nogavica i rukava, a ako nosite t-shirt kratkih rukava ponesite i pamučnu majicu ili trenerku dugih rukava za večer. Zbog naglog pada temperature nakon zalaza sunca preporučeno je višeslojno odijevanje. Topla odjeća za planinu Namrut (nadmorska visina preko 2000m, jako je hladno). Sportska i udobna, već korištena obuća je preporučena radi vaše udobnosti i smanjena rizika od ozljeda tijekom obilazaka – ovo se posebno odnosi na planinu Namrut. Posjet crkvama (pokriveni laktovi, ramena i koljena), posjet džamijama (kao crkve dok žene moraju imati maramu preko kose).

Hrana

Jugoistok Turske ima vrlo zanimljivu gastronomiju. Način prehrane razlikuje se od Hrvatske. Kebabi, mladi sirevi, burek, puno ukusnog voća i povrća, mahunarke pripremljene na maštovit način, juhe … slatkiši koji su apsolutno fantastični, posebno baklave. Na ulici se prodaje raznovrsna hrana po vrlo pristupačnim cijenama.

Piće

Voda Preporučujemo konzumaciju ISKLJUČIVO flaširane vode. Provjerite je li ćep originalno zapečaćen prije konzumacije. Alkoholna pića Prodaja i konzumacija alkoholnih pića je dostupna. Alkoholna pića dostupna su u većini hotela, nekim restoranima. Kava i čaj mogu se konzumirati gotovo u svim ugostiteljskim objektima.

Napojnice

Uobičajena praksa je na cijene u restoranima ili kavanama dodati 10% napojnice ako napojnica već nije uključena u račun. Na kraju putovanja predajemo i napojnicu lokalnom vodiču 5 USD po danu putovanja i po putniku (praksa koja je odavno postavljena i stalna). Nemojte ništa davati prosjacima jer vrlo često se radi o triku, prosjak lako može biti varalica.

Sigurnost

Novac i putni dokumenti trebaju biti pažljivo pohranjeni tijekom cijelog putovanja. Ulične pljačke su rijetkost, ali ipak je potreban malo veći oprez ako se odvajate od skupine i samostalno krećete. Nakit i skupu odjeću ne treba nositi na ovo putovanje jer izazivaju pažnju. PRESLIK osobne iskaznice i putovnice obvezno pohranite odvojeno od putnih dokumenata i novca.

Droga kod stranih državljana je veliki prekršaj koji se oštro kažnjava. Vodite računa da je vaša prtljaga stalno pod nadzorom kako vam netko ne bi u nju ubacio nedozvoljene tvari. Dovoljna mjera opreza je boravak u skupini i nadzor pića kojeg konzumirate (čašu ne ostavljamo bez nadzora, pogotovo u lokalima u kojima je gužva).

Mi putujemo organizirano i s nama je prateće osoblje koje će nam davati potrebne sigurnosne informacije – treba pažljivo saslušati savjete i pridržavati se danih uputa i vjerujemo kako nećete osjetiti nikakvu nelagodu. Veliki udio turističkih posjeta je bez ikakvih problema.

Elektična energija

Turska ima napon 220-230V – isti kao i u Hrvatskoj. Standard utičnica je isti kao i u RH.

Pušenje

U Turskoj je zakon o pušenju gotov istovjetan onom u Hrvatskoj.

Mobilna telefonija

Po ulasku u stranu mrežu dobit ćete tekstualnu poruku s cijenama mobilne telefonije. Za sve države u sklopu našeg paket aranžmana cijene su prilično visoke. Postoje Wi-Fi mreže, ali ponekad ne rade dovoljno brzo. Također, važno je znati da se priključivanjem na neku otvorenu WiFi mrežu otvara put hakerima da Vam ugrade spyware programe na vaš mobilni uređaj. Svima onima koji koriste mobilno bankarstvo NE PREPORUČAMO spajanje na WiFi ako spajanje ne ide preko zaporke. Za ostala vrijedi isto zbog sigurnosti email adrese, osobnih podataka na društvenim mrežama i sl. Većina ljudi ili ne zna ili ignorira ove informacije, i u velikom broju slučajeva ništa se loše ne dogodi. Naša je obveza skrenuti vam pažnju na realnu opasnost, a vaše je procijeniti rizike (navedene činjenice o WiFi mrežama treće strane vrijede za cijeli svijet).

Za sve dodatne informacije obratite se u agencijju

Napomene za putovanje u Mezopotamiju:

(1) Agencija nije odgovorna za kašnjenje zrakoplova
(2) putovanje se realizira za najmanje 25 putnika i najviše 45 putnika
(3) putovanje se organizira pod uvjetima koji su definirani ‘općim uvjetima organizacije turističkih paket aranžmana’ turističke agencije Organizatora
(4) agencija obavještava prijavljene putnike o statusu putovanja (otkazano ili garantirano) najkasnije 30 dana prije polaska
(5) u slučaju značajnog porasta cijena na svjetskom tržištu ili promjene tečaja HRK prema USD ili EUR većem od 2,5% u odnosu na tečaj na dan objave paket aranžmana turistička agencija Organizatora zadržava pravo korekcije cijene
(6) cijena pristojbi zračnih luka definira se na dan izdavanja zrakoplovnih karata, a u slučaju više cijene od one koja je navedena prilikom uplate zrakoplovne karte putnik plaća razliku
(7) u slučaju korištenja dvije odvojene zrakoplovne karte u realizaciji paket aranžmana putnik snosi svaki rizik, uključivo i financijski, ako zbog kašenjenja jednog leta gubi pravo na letove koji slijede,
(8) datum objave paket aranžmana ‘Putovanje u Mezopotamiju iz Splita’ je 18.07.2022.

Opće uvjete odgovornog organizatora putovanja pogledajte klikom na ovaj link

Ostala Europska putovanja
Slike preuzete s Pixabay.com od korisnika tunaolger
Putovanje Mezopotamija iz Splita 2023

Putovanje Mezopotamija iz Splita 2023

Šifra: EX30ST

Cijena aranžmana po osobi:

8.640,00 kn (1.146,73 eura, cijena s popustom)
9.250,00 kn (1.227,69 eura, redovna cijena)
Tečaj: 1euro = 7.53450€
Cijene ne uključuju troškove naknade za jednokratno i obročno plaćanje, koja ovisi o vrsti kartice.

NAPOMENA:

Prilikom rezervacije plaćate akontaciju po osobi, dok ostatak iznosa plaćate najkasnije do mjesec dana prije polaska na putovanje!

Kontakt formular


Vaše ime (obavezno)

Vaš Email (obavezno)

Vaš telefon

Ukupan broj osoba (obavezno)

Odraslih
Djeca

Vaša poruka

Pročitao sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Izjavu o Privatnosti