Putovanje Vijetnam Kambodža iz Splita 2020

Putovanje Vijetnam Kambodža iz Splita 2020
banner Adiona111aa

Putovanje Vijetnam Kambodža iz Splita 2020

Planirani termin: 02.04.2020.

  • Trajanje: 10 dana
  • Posjetite najbolje od Indokine!
  • smještaj u hotelima 4* u dvokrevetnim sobama na bazi 7 noćenja
shadow

Program putovanja:

1) dan SPLIT / ZAGREB – DANANG

Okupljanje skupine u zračnoj luci Zagreb u 08:00 sati. Moguće je organizirati zrakoplovne karte do Zagreba, noćenje u hotelu nedaleko zračne luke i transfere do/od hotela, ili kombi prijevoz do zračne luke Zagreb s polaskom iz Splita (za informacije i cijene obratite se u Agenciju). Prijava na let za Danang, Vijetnam. Na letovima se služi piće i hrana. Koristimo dva leta uz optimalnu stanku u fantastičnoj zračnoj luci Doha. Letovi: ZAG DOH 0945/1605 i DOH DAD 2025/0725 (+1).

2) dan HOI AN (ručak)

Po dolasku u Vijetnam obavljamo carinske formalnosti (viza je obvezna, pregledajte rubriku „cijena ne uključuje“) i preuzimamo prtljagu. Kraća vožnja za Hoi An. Ovaj slikoviti gradić ima niske kučice kineskog ugođaja, mostove koji nas podsjećaju na Japan, jarko obojane hramove i pagode. Obići ćemo drevnu trgovačku kuću, hram Phuc Khien, 400 godina stari Japanski natkriti most, zatim slikovite tržnice uz rijeku i radionice obrtnika. Šetnja, fotografiranje i zajednički ručak. Slijedi smještaj u hotel. Ostatak dana slobodno vrijeme kako biste se odmorili od putovanja i priviknuli na vremensku zonu. Noćenje #1.

3) dan MY SON (doručak, ručak)

Doručak. Vožnja za My Son. Ovaj hramski kompleks je u rangu svih najpoznatijih sličnih hramova, Angkor Wat u Kambođi, Bagan u Mijanmaru, Ayutthaya u Tajlandu. Posjetit ćemo ruševni toranj MySon Cham. Otkrivamo hinduistička svetišta podignuta od 7. do 13. stoljeća uglavnom posvećena bogu Šivi i uronjena u prekrasan okoliš. Lokalitet je pod zaštitom UNESCO-a. Nakon obilaska povratak u Hoi An. Zajednički ručak. Ostatak dana slobodan. Noćenje #2.

4) dan MRAMORNE PLANINE – HUE (doručak, večera)

Doručak i odjava iz hotela. Vožnja prema carskom gradu Hue. Zaustavit ćemo se na slavnoj plaži China Beach i Mramornim planinama. Nastavak vožnje: Hue, jedna od perjanica turizma i kulture u Vijetnamu. Nekadašnja feudalna prijestolnica, grad je nosio brojne nadimke: Carski grad, Zabranjeni ljubičasti grad, ili Unutarnji grad. Danas je pod zaštitom UNESCO-a. Obilazimo Thien Mu ili Pagodu nebeske dame i Mauzolej cara Tu Duca. Ručak. Odlazimo prema središtu grada i nastavljamo obilazak: Carska citadela – Zabranjeni ljubičasti grad, nekadašnje sjedište careva. Smještaj u hotel i noćenje #3.

5) dan HUE – HANOI (doručak, ručak)

Doručak. Odjava iz hotela i odlazak za zračnu luku. Prijava na let za Hanoi. HUI HAN 1025/1145. Po dolasku obilazak: Hram književnosti poznat kao klica sveučilišnog života u Vijetnamu. Slijedi odlazak do romantičnog jezera u središtu grada, fotografiranje mosta Huc i obilazak hrama Ngoc Son. Zajednički ručak. Smještaj u hotel i slobodno vrijeme. Noćenje #4.

6) dan HANOI – HA LONG (doručak, ručak, večera)

Doručak. Odjava iz hotela. Odlazimo prema obali (oko tri sata vožnje uz jednu stanku). Stižemo do spektakularnog zaljeva Ha Long. Smještaj na deluxe brod kako bismo krenuli u istraživanje najljepšeg kutka ove čarobne zemlje – Zaljeva Ha Long. Ručak (morski plodovi) i krstarenje, istraživanje krških pećina, kupanje, sunčanje. Teško je opisati kako besprijekornu urednost ovih ljudi tako i ljepotu krajolika na koju ovdje nailazimo. Ne sumnjamo da će ovo krstarenje biti možda i najljepši dio vašeg putovanja. Večera. Noćenje #5.

7) dan HA LONG – HANOI – SIEM REAP (doručak, ručak)

Doručak. Tijekom jutra još krstarimo, pronalazimo skrivene i teže dostupne dijelove ovog nevjerojatnog zaljeva, fotografiramo i upijamo ljepotu krajolika koja je uistinu nesvakidašnja. Sredinom dana završavamo naše krstarenje i idemo za zračnu luku Hanoi i let za Siem Reap, Kambodža HAN REP 1750/1940. Po dolasku vožnja do hotela, smještaj u sobe. Noćenje #6.

8) dan ANGKOR WAT (doručak)

Doručak. Odlazimo u istraživanje hrama Ta Prohm potpuno obraslog u prašumu. Lijane i zračno korjenje urastaju u ogromne kamene blokove stvarajući ugođaj mistike i napuštenosti. Nastavljamo za veliki hramski kompleks Angkor koji svjetoči o graditeljskoj umješnosti Khmera. Fakultativni ručak i nastavak obilaska. Angkor Thom & Bayon je uistinu impresivan lokalitet, 54 tornja i struktura koja na prvi pogled izgleda kao ogromna i bezlična hrpa kamenja dok oblici i prizori ne krenu poprimati smisao. Obilazimo Slonovku terasu, Baphuon, Kraljevsku terasu i Kraljevsku palaču. Povratak u hotel. Noćenje #7.

9) dan SIEM REAP – DOHA (doručak)

Doručak. Odlazak do lijepog jezera Tonle Sap. Ovdje ćemo posjetiti jedno od plutajućih sela, Kampong Khleang i upoznati se sa seoskim životom. Kroz susrete s lokalnim stanovništvom naučit ćemo kako žive na i od ovog jezera. Njihov način života otkriva duboko poštovanje prema prirodi, usklađenost njihovih potreba s potrebama okoliša. Nakon obilaska se vraćamo u hotel kako bismo predahnuli, osvježili se i pričekali naš transfer za zračnu luku. Prijava na let za Zagreb. REP BKK 1600/1720. BKK DOH 2025/2340.

10) dan DOHA – ZAGREB

Let DOH ZAG 0200/0700. Putnici za Split nastavljaju prema konačnom odredištu, uz doplatu i prema dogovoru s Agencijom.

Dodatne informacije:

(1) Agencija nije odgovorna za kašnjenje zrakoplova
(2) putovanje se realizira za najmanje 12 prijavljenih putnika
(3) putovanje se organizira pod uvjetima koji su definirani “općim uvjetima organizacije turističkih paket aranžmana” turističke agencije Organizatora.
(4) agencija obavještava prijavljene putnike o statusu putovanja (otkazano ili garantirano) najkasnije 7 dana prije polaska
(5) u slučaju značajnog porasta cijena na svjetskom tržištu ili promjene tečaja HRK prema USD, EUR ili JAR većem od 2,5% u odnosu na tečaj na dan objave paket aranžmana turistička agencija Organizatora zadržava pravo korekcije cijene / tečaj je 7,55 kn za 1 EUR i 6,53 kn za 1 USD
(6) cijena pristojbi zračnih luka definira se na dan izdavanja zrakoplovnih karata, a u slučaju više cijene od one koja je navedena na programu puta putnik plaća razliku

Vremenska zona

Vijetnam i Kambodža pripadaju jednoj vremenskoj zoni – 6 sati ispred vremena u Hrvatskoj / 5 sati kada je na snazi ljetno skraćenje vremenea u Hrvatskoj. Kada je u Hrvatskoj 13 sati u Vijetnamu je 19 sati. U 2020. Vijetnam i Kambodža ne provode Ljetno skraćenje vremena. Tijekom ljetnog skraćenja vremena u RH razlika je 5 sati.

Odjeća i obuća

Lagana pamučna, široka i udobna odjeća. S obzirom na to da dolazimo iz zimskog razdoblja u Hrvatskoj preporučeno je nositi odjeću dugih nogavica i rukava za zaštitu od „ljetnog“ sunca u Vijetnamu i Kambodži. Države pripadaju tropskom pojasu, i nalazi se južnije od Rakove obratnice. Sportska i udobna, već korištena obuća je preporučena radi vaše udobnosti, ali i sigurnosti. Preporučene su natikače ili japanke. T-shirt i kratke hlače preporučene su u južnom dijelu zemlje zbog vrućine. Višeslojno odijevanje na sjeveru. Svakako majica dugih rukava s kapuljačom ili jakna za jutro i večer (ako zatreba) i za let zrakoplovom. Uvažite kako idemo u tropsku zemlju pa je PRAKTIČNOST ispred ESTETIKE u odabiru odjeće svakako preporučena (ukratko: sportsko odijevanje).

Valuta i plaćanja

U Vijetnamu je valuta VIJETNAMSKI DONG (kratica VND).
1 USD = 22.000 VND.

U Kambodži je valuta KAMBODŽANSKI RIEL (kratica KHR).
1 USD = 4.000 KHR
Preporučeno je nositi USD (Američki dolar) iako EUR nije problem mijenjati u mjenjačnicama.

Novac (eure ili dolare) možete mijenjati na mjenjačnicama ili ga podizati na bankomatima. Preporučano je izbjegavati plaćanje kreditnim karticama (ponekad vam obračunaju 3-4% višu cijenu). U bankama je provizija za zamjenu novca oko 2% ali ako donesete stare ili minimalno oštećene novčanice onda je dodatnih 2%. Ukratko: ponesite novije novčanice eura ili dolara i promijenit ćemo ih prema sugestijama lokalnog vodiča u pouzdanoj mjenjačnici ili banci. Promjene novca je iz praktičnih razloga potrebno raditi svakih par dana, ne sve odjednom (jer dobijemo veliko količinu novčanica za relativno mali iznos EUR ili USD).

Postotak prijevara prilikom korištenja kreditnih kartica je izuzetno visok. Prijevara na bankomatima se također ponekad događaju. Pripazite da vaš PIN ne vidi nitko dok podižete novac sa bankomata (radi ilegalnih kamera pokrijte rukom tipke dok unosite PIN). Odbijte pomoć prilikom korištenja bankomata koju bi vam mogli ponuditi „slučajni prolaznici“ (koji zapravo nisu tu slučajno i vrlo su vješti lopovi). Zaštitite sve dokumente koji sadrže detalje kreditne kartice ili bankovnog računa. Nemojte davati osobne podatke ili podatke o bankovnom računu nikome.

Hrana i piće

Tijekom putovanja imamo u cijenu uključena dva obroka (doručak i ručak). Vijetnam ima fantastičnu gastronomiju i nemojte se sustezati pojesti nešto na štandovima na ulici. Vodu sa slavine NEMOJTE PITI! Pakirana bezalkoholna i alkoholna pića su dostupna. Pivo je dostupno gotovo svugdje, kao i rižino vino. Izbjegavajte žestoka uvozna pića jer su uglavnom „lažnjaci“ – etikete su identične originalima, a piće je obojana vodica ili mješavina alkohola koja može biti opasna po zdravlje zbog metalnola.

Carinske regulacije o unosu alkoholnih pića u Vijetnam: moguće je unijeti 1,5L alkohola (20%-tnog i više) po osobi, ili 2,0L alkohola (do 20%-tnog) po osobi, ili druga lagana alkoholna pića (osim vina) 3,0L po osobi.

Napojnice

Napojnice su uobičajena praksa za vozače, vodiče, taksiste. Ekskluzivni restorani uključe 5% napojnice u cijenu. U ostalim slučajevima napojnice nisu obvezne, iako su dobrodošla gesta ako ste zadovoljni uslugom. Za osoblje s kojim ćemo provesti naše vrijeme u Vijetnamu očekujte oko 30 USD po osobi (napojnice).

Sigurnost

Novac i putni dokumenti trebaju biti pažljivo pohranjeni tijekom cijelog putovanja. Ulične pljačke su rijetkost, ali je priličan broj sitnih lopova i džepara. Ulično nasilje je rijetko zastupljeno, no raste broj krađi ručnih torbi koje otimaju lopovi na motorima (posebno u velikim gradovima i turističkim zonama). Nakit i skupu odjeću ne treba nositi na ovo putovanje jer izazivaju pažnju eventualnih lopova. Novce i dokumente ne treba nigdje ostavljati (čak ni u hotelskoj sobi) već ili u sefu ili podijeljeno na barem dva mjesta u ručnoj prtljazi.

Prtljaga

Preporučeno je nositi kofer koji se može zaključati. Samo na letovima Qatar Airwaysa je ograničenje 30kg (interkontinentalni let) dok su letovi na domaćim linijama podložni pravilu 23 kg po torbi / koferu. Stoga možemo računati da je ograničenje 23kg po predanoj torbi. Na domaćim letovima postoji ograničenje dimenzija predane prtljage: dužina + širina + debljina = 158 cm!

Droga

Vijetnam i Kambodža su još uvijek jako konzervativne zemlje. Kazne za posjedovanje droga su jako oštre, a često ovo podrazumijeva smrtnu kaznu. Mi putujemo organizirano i s nama je prateće osoblje koje će nam davati potrebne sigurnosne informacije – treba pažljivo saslušati savjete i pridržavati se danih uputa i vjerujemo kako nećete osjetiti nikakvu nelagodu.

Fotografiranje

Nemojte fotografirati vojne objekte niti vojnike. Oni koji to čine izlažu se opasnosti uhićenja! U ovom slučaju Agencija ne snosi odgovornost za putnika.

Elektična energija

U Vijetnamu je napon 110 V – 220 V. Uglavnom ne treba koristiti transformatore, a adaptere vrlo rijetko. Večina hotela ima prilagođene utičnice. Iako standard utičnica NIJE isti kao kod nas (Hrvatska ima tipove C, E, F) a Vijetnam (A kao Amerika i Kina, C kao kod nas, D kao Šri Lanka). Kambodža ima standard A, C, G. Adapteri su prilično jeftini i dostupni u zračnim lukama i trgovinama, pa ćemo ih po potrebi pribaviti na licu mjesta. Ako imate adaptere onda ih ponesite kako ne biste imali nepotrebne troškove.

Pušenje

Pušenje je gotovo svugdje dopušteno. Uglavnom je zabranjeno u prosvjetnim i zdravstvenim ustanovama. U hotelima postoje nepušački katovi. U restoranima je čak moguće pušiti, a često je jedina neugodnost pogled stranaca koji nisu naviknuti da im upropastite obrok. Iako Lonely planet navodi kako je uvedena restrikcija korištenja elektronskih cigareta u obje zemlje, navod nismo potvrdili čak ni kod lokalnih vodiča u obje zemlje. Ipak, preporučamo oprez.

Kupanje

Vijetnam je obalna zemlja s brojnim pješčanim plažama. Rizici kupanja su mali ali postoje: meduze, morske zmije i raže.

Obvezni dokumenti

Obveza putnika je napraviti dva preslika putovnice. Jedan (rezervni) preslik i putovnicu pohranite u hotelu, a jedan preslik ste obvezni nositi sa sobom tijekom dana. Uz ovo obvezno ponesite i osobnu iskaznicu jer je zakonska obveza imati dokument sa slikom / fotografijom kod sebe stalno. OBVEZNA je ponijeti sa sobom dvije fotografije veličine propisane za izradu putovnice (4 cm x 6 cm).

Cjepiva, insekti i sl.

Cjepivo za lokalitete koje posjećujemo u Vijetnamu i Kambodži nije obvezno. Preporučena cjepiva su za: (1) hepatitis A, (2) trbušni tifus. Rizik od zaraze je mali za obje bolesti. Obje zemlje inzistiraju na cjepivu protiv žute groznice ako ste nedavno posjetili državu koja ima ugrozu od te bolesti. Kod insekata nema posebnih napomena, osim za turiste koji se bave aktivnostima u divljini i borave duže vremena, ili spavaju, u prirodi. Komaraca je malo. Prema službenim navodima ugroza od malarije je minimalna. Preporučeno je nositi veće količine repelenata protiv komaraca, a lijepove protiv malarije nije potrebno uzimati.

Opće uvjete odgovornog organizatora putovanja pogledajte klikom na ovaj link

Ostala Daleka putovanja
Slike preuzete s Pixabay.com
Putovanje Vijetnam Kambodža iz Splita 2020

Putovanje Vijetnam Kambodža iz Splita 2020

Šifra: EX83ST

Cijene ne uključuju troškove naknade za jednokratno i obročno plaćanje, koja ovisi o vrsti kartice.

Dodatno:

PROČITAJTE DODATNE INFORMACIJE:

Obvezno ponesite 2 fotografije kao za putovnicu i točno 25,00 USD za potrebe izdavanja vize. Pozivno pismo smo već pripremili u suradnji s lokalnom partner agencijom. Vizu za Kambodžu napravite OnLine prije polaska

Kontakt formular


Vaše ime (obavezno)

Vaš Email (obavezno)

Vaš telefon

Ukupan broj osoba (obavezno)

Odraslih
Djeca

Vaša poruka

Pročitao sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Izjavu o Privatnosti